dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog ovnolikog kunića starog 4 mjeseca. Danas sam primjetila da u unutrašnjosti oba uha ima crvene ranice, imaju izgled puknutih kapilara te ogrebotine koje se šire po cijelom uhu. Nismo ga nikako vodili van, tako da ne postoji mogućnost krpelja, pošto se kunić često češka. Što bi moglo biti u pitanju? Filipa

O: Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde), alergijskih reakcija (reakcija preosjetljivosti na neki od alergena iz hrane ili okoline),...  Različite promjene na koži prate različiti simptomi, od kojih se najčešće pojavljuje češkanje ljubimca. Upravo češkanjem, moguće je dovesti do prekida kontinuiteta kože (stvaranje ranica). Prekidom kontinuiteta kože i sluznica javlja se mogućnost prodora mikroorganizama u organizam pa takve ozljede postaju inficirane rane. Općenito gledajući, svaka rana je primarno inficirana (kontaminirana), što znatno utječe na proces cijeljenja, bilo spontano ili uz primjerenu terapiju.

Infekcije na koži predstavljaju posljedicu umnažanja bakterija ili gljivica, koje mogu biti lokalizirane ili generalizirane, odnosno zahvaćaju manja ili veća područja na tijelu. Alergijske reakcije na stelju te alergije alimentarne prirode također mogu biti uzroci promjena na koži.

Više o zadebljanjima i ranicama na uškama kod kunića možete saznati u odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet., objavljenom pod naslovom Zadebljanja i rane na uškama i glavi kunića / Šuga u kunića i liječenje.

Da biste determinirali koji je uzrok promjena na koži u Vašeg ljubimca, potrebno je izvršiti klinički pregled te po potrebi i druge dijagnostičke pretrage. Pri sumnji da se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, potrebno je uzeti bris za mikrobiološku pretragu ili strugotina kože za parazitološku pretragu ako se sumnja na parazite. Osim navedenih, u obzir dolaze i mikroskopske, odnosno histološke pretrage. Stoga, odlazak kod veterinara predstavlja jedini logični slijed u svrhu osiguranja prikladne pomoći ljubimcu. Osim kod svojeg veterinara, potpunu i stručnu dijagnostiku možete potražiti i na adresi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Korisne informacije možete saznati i u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med., objavljenom pod naslovom Buhe kod kunića - tretiranje nastambe i kunića protiv buha.