silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Već dva mjeseca mačka, stara godinu dana, ima ranicu na usnici koja je bolna i stalno je iste veličine.
Slike u prilogu. Hvala na pomoći.
Želimir

O: Usna šupljina je izložena raznim štetnim utjecajima. Osim što se povremeno srećemo sa ozljedama u usnoj šupljini, mnogo češće srećemo se s upalnim procesima na desnima kao i sa promjenama na zubima. Kako su psi i mace mesožderi, zdravo zubalo za njih je vrlo važno, unatoč činjenici da se kao kućni ljubimci hrane znatno drugačije od njihovih predaka i rođaka koji žive u divljini.

Ako šapom dodiruje svoja usta, Vaša Vas mačka nesvjesno upozorava na problem u ustima, a čini li se da je njen cilj gornja usna, nježno zavrnite usnu unatrag i pažljivije pogledajte. Primjetite li ranicu, postoji mogućnost da je u pitanju eozinofilni granulom, koji sam po sebi nije posebno opasan, ali može biti uporan i mučiti Vašu mačku, ako ne zatražite intervenciju veterinara.

Riječ je o bolesti odnosno stanjima do kojih dolazi zbog pretjerane reakcije eozinofila (bijelih krvnih stanica). Razina eozinofila u organizmu normalno poraste prilikom parazitarnih invazija, ali se ponekad, kao što je ovdje slučaj, dogodi da njihov broj poraste i kao reakcija na hranu, pelud, buhe ili prašinu. Alergije i genetska predispozicija mogu tako kod nekih mačaka dovesti do pretjerane reakcije eozinofila i posljedično do oštećenja kolagena (sastavni dio kože).

Eozinofilni granulom kompleks javlja se u tri oblika i to kao granulom, plak ili ulcer.

Eozinofilni ili linearni granulom se najčešće javlja kao oteklina na usnama i bradi ili kao dugačka, uska lezija na stražnjoj strani bedra. Eozinofilni plak nalazimo kao dobro ograničene promjene na trbuhu, unutarnjoj strani bedra i vrata. Kod mačaka koje boluju od ovog oblika javlja se i intenzivan svrbež. Eozinofilni ili indolentni ulcer se obično nalazi na rubu gornje usne, ali se ponekad može naći i na stražnjoj strani jezika. Ovo je najčešći oblik eozinofilnog granulom kompleksa.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i histopatološke pretrage gore navedenih promjena. Liječenje se temelji na uklanjanju primarnog uzroka (alergena) te aplikaciji protuupalnih lijekova (kortikosteroida) i antibiotika.

O tom problemu je pisali su detaljnije i moji kolege, pod sljedećim naslovima:

Eozinofilni granulom i potpora imunološkom sustavu

Ranica na usni mačke

OZNAKE: