Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsa starog 3 godine, koji ima rane između šapica. Prsti su natečeni, rana puca i cijedi se cijelo vrijeme. Pritom teško hoda jer mu je ispod sve crveno i upaljeno. Posjećujemo redovito veterinara koji mu je u više navrata dao Depedin te Synolux (inekcija). Nakon 2 dana došli smo na kontrolu te nam je dao Synolux tablete jer mu je oteklina splasnula. Nakon par dana opet se oteklina pojavila. Veterinar nam uporno govori da je to od hrane. Cijelo vrijeme jede Royal Canin za mopseve. Nadamo se da ćete nam pomoći jer stvarno više ne znam što da radim. Da li da napravimo alergotest i da mu kuham doma hranu?
Puno hvala na pomoći, Sara

O: Kao i svako drugo oboljenje i ovakva se stanja liječe uklanjanjem primarnog uzroka bolesti.

Ukoliko postoji sumnja na alergiju, najbolje je provesti alergološke testove, koje možete načiniti na Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta. No, možete pokušati i eliminacijskom dijetom: psa staviti na prehranu samo kuhanom hranom ili pak posebnim antialergijskim medicinskim hranama (Royal Canin Hipoallergenic, Hill's z/d ili Eukanuba Dermatosis). Pas bi na ovom načinu prehrane trebao biti minimalno 8-12 tjedana, a prva poboljšanja zdravstvenog stanja se najčešće uočavaju otprilike 2-3 tjedna nakon početka terapije. Potrebno je i nakon poboljšanja nastaviti ovim načinom prehrane jer je, naime, potreban period od oko tri mjeseca kako bi se organizam pročistio od alergena. Tek se nakon tog perioda psu može ponuditi neka od hrana za pse osjetljivije kože, koja svojim sastojcima ne bi smjela dovesti do nepoželjnih alergijskih reakcija.

Tijekom eliminacijske dijete treba voditi računa da pas ne smije konzumirati apsolutno nikakav izvor animalnih proteina (poslastice, domaća hrana i sl.), osim iz predloženih medicinskih linija hrane.

Zatim, uzrok pojavi koju opisujete u Vašeg ljubimca može biti i mikrobiološki. Više o bakterijskoj upali kože šapa u pasa pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

U dogovoru sa Vašim veterinarom, savjetujem Vam da načinite potrebne pretrage kako bi se dijagnosticirao problem, a svakako ljubimcu redovito čistite rane antiseptikom kako se stanje ne bi dodatno zakompliciralo sekundarnom bakterijskom infekcijom. Za preporučiti su i dodaci prehrani za jačanje imuniteta kože kako bi se ubrzao proces oporavka: Vetoquinol Dermanorm kapsule ili ulje, Suplexan Dermafit dog ulje, Canina Biotin forte prašak, Canina Dermacaps kapsule.

OZNAKE: