Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije četiri dana pojavile su se rane na obje strane kraj bočne peraje zlatne ribice. Prvo sam pomislila da mijenja ljuske, ali nakon četiri dana rana je postala bijele boje. Za tu ranu bila je zalijepljena veća količina prozirne sluzi. Izgledala je ružno pa sam to uklonila rukom. Ribe se nalaze u vanjskom bazenu. Ovih dana je vrlo hladno i voda je hladna. Molim odgovor. 
Unaprijed zahvaljujem, Marina

O: Promjene koje opisujete u Vaše ribice najčešće prate infekcije bakterijske etiologije.

Bakterijske infekcije su često posljedica loše kvalitete vode, što uzrokuje stres kod riba, a kao posljedica dolazi do opadanja imuniteta, što omogućava različitim uzročnicima bolesti da lakše djeluju.

Bakterijske infekcije na početku bolesti mogu dovesti i do promjene pigmentacije pa ribice na zahvaćenim djelovima često mijenjaju boju. Kasnije, kako napreduje infekcija, dolazi do promjena u vidu rana, pa čak i gnjiljenja.

Ovakvi poremećaji liječe se širokosprektralnim preparatima protiv bakterija, koji se mogu pronaći na tržištu, poput Bactopura (Sera) ili Furanola (JBL). Prilikom primjene preparata treba se strogo pridržavati uputa proizvođača vezanih uz doziranje i primjenu, stoga bi bilo uputno da provjerite točnu zapreminu Vašeg vanjskog jezerca.

Uz tretman navedenim preparatima, možete u vodu dodavati vitamine, primjerice Fishtamin (Sera) te koristiti hranu koja podiže imunitet, poput Imunala (Dajana).

S obzirom kako ste naveli da imate nekoliko ribica, preporučila bih Vam da odvojite bolesnu ribicu kako se infekt ne bi proširio i na ostale. U zasebnom akvariju bilo bi poželjno podignuti temperaturu vode na oko 24 do 26°C kako bi se ubrzalo liječenje, a vanjski ribnjak preventivno možete tretirati nekim od navedenih preparata.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u trgovinama Pet centra.