sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Bok, vozio sam na šišanje svog maltezera i frizerka ga je kod uha porezala, pa ima ranu koju stalno sa šapom grebe do krvi. Molim Vas savjet kako da to mjesto zaštitim ili šta da stavim na ranu da mu brže zacijeli?
Hvala. Dino

O: Ozljede ili rane karakterizira prekid kontinuiteta kože ili sluznica, pri čemu može doći do oštećenja i u dubljim tkivima. Kod jednostavnih rana oštećene su samo koža i potkožje, a kod složenih rana i dublja tkiva.

Nakon nastanka poduzima se toaleta rene, što podrazumijeva čišćenje i pranje okoline rane toplom vodom i sapunom ili zagrijanom fiziološkom otopinom,  od rubova rane prema okolini, nakon čega se šišaju ili briju okolne dlake u istom smjeru. Nakon toga se dezinficira čitavo područje. Za dezinfekciju se ne smiju koristiti  agresivna sredstva (alkohol i sl.). Površinske rane  preporuča se tretirati antibiotskim sprejem ili kremom. Terapija treba trajati sve dok rana ne zaraste. U nekim slučajevima je potrebna sistemska primjena antibiotika.

Dok  rana zaraštava, psa treba spriječiti da mehanički oštećuje zahvaćeno područje. Zbog toga je potrebno staviti  tzv. elizabetanski ovratnik. Takav ovratnik spriječiti će psa da stražnjom nogom češe ranu na glavi. Pogodni su i za zaštitu rana na drugim dijelovima tijela, primjerice na trbuhu jer sprječavaju životinju da  liže ranu.

Savjetujem Vam da se obratite i veterinaru koji će pregledati ranu i ustanoviti je li potrebna dodatna obrada i terapija.

OZNAKE: