ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Razgledao sam Vaš sajt i stvarno je odličan, ali hteo bih da dobijem jedan odgovor. Čuvao sam kao kućnog ljubimca tigricu, koja je živela oko 13 godina kod mene, pa potom takozvane kozice itd., itd., sada hoću da čuvam nekog većeg papagaja... Našao sam žako papagaja starog oko 3 godine, koji se prodaje kod nas pa me interesuje... Kako navode sadašnji privremeni vlasnici, odnosno sad je u pet shop radnji, kažu da je rahitičan i da ima malih problema sa nogama. Pravi vlasnik ga prodaje zbog toga što nema kontakt sa njim, odnosno papiga neće da sarađuje sa njim zbog „nečega“...( to je izjava sadašnjeg koga sada čuva privremeni). Mene interesuje da li se to može lečiti, da li se može pomoći toj lepoj ptici, po meni je još mlad, i sa dobrom negom... Za sada toliko i hvala Vam unapred. Pozdrav, Saško

O: Rahitis je stečena osteopatija čiji je uzrok nedovoljna mineralizacija kostiju. Javlja se uslijed nedostatka vitamina D, nedostatka kalcija te nepravilnog omjera kalcija i fosfora u prehrani. Kliničkom slikom rahitisa dominiraju deformiteti nogu, iskrivljenje prstiju, kralježnice i prsne kosti.

Stanje ptice se može znatno popraviti uravnoteženom prehranom uz dodatke vitamina i minerala, svakako nakon temeljitog pregleda i po uputstvima veterinara. Previsokim unosom vitamina D stanje ptice se može pogoršati te se svakako pridržavajte uputstava vezanih uz doze i dužinu terapije.
 
Žakoi su vrlo inteligentne životinje i omiljeni su kućni ljubimci koji mogu izgovarati veliki broj riječi. Iako je ptica u ranijoj životnoj dobi očito imala loša iskustva, vjerujem da bi bilo moguće ostvariti dobar kontakt s osobom koja voli ptice i koja će biti dovoljno strpljiva u postupanju s njom.

OZNAKE: