Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam Zlatnog Retrivera starog 3 mjeseca. Kada sam ga donio kući, komšija, koji se inaće dobro razumije u pse, rekao mi je da je kujica malo rahitična, što je zaključio po: prednje nožice mu jako malo idu u x, odn. od zglobova prema van. Pas je iz dobrog legla i hranjen je pored toga što je sisao. Ja sam mu, pored hrane, počeo davati i kalcij (Sanal) i Cafortane, ali za ovih mjesec i pol situacija se nije popravila. Pas nema smetnji dok trči, voli biti napolju i redovno izlazi. Vodio sam ga veterinaru i on je rekao da mu to liči na rahitis ali i da može biti urođena deformacija prednjih nogu. Ništa mi nije preporučio, osim ovoga što pas već dobija.

Molim vas za savjet, iako mislim da bi najpametnije bilo da za početak promijenim veterinara.
Bojan

O: Mišično-koštani sustav životinja čine kosti, hrskavice, mišići, ligamenti i tetive. Primarna funkcija ovog sustava je potpora tijelu, kretanje, te zaštita vitalnih organa. Kao i cijeli mladi organizam u rastu, mišićno-koštani sustav se razvija, mijenja i sazrijeva. U toj dobi naročito su zahtjevne velike pasmine pasa. Rast i razvoj kostiju treba pratiti konsolidacija mišićne mase, a u zlatnih retrivera ovaj razvoj završava oko 15. mjeseca života. 

Nepravilni kutevi i stavovi nogu mladih pasa mogu biti znaci slabije povezanosti mišićno koštanog sustava, ali isto tako ukazivati na razvojne probleme, odnosno oboljenja.

Rahitis je metabolička bolest kostiju mladih životinja. Ova osteodistrofija nastaje zbog poremećaja u prometu kalcija i fosfora uz nedostatnu opskrbu vitaminom D.

Od rahitisa često obolijeva štenad, jer su osobito osjetljivi na nestašicu kalcija i višak fosfora u obroku. To je često kod štenadi hranjene kuhanom biljnom hranom te kruhom i čistim mesom, tj. neadekvatnom prehranom uz nedostatak vitamina i minerala.

Bolest se očituje poremećajima u mijeni zubi i sklonošću grčevima, nakon toga nastaju promjene na kostima koje se očituju bolnošću - životinje se teško i nevoljko kreću ili ukočeno hodaju. Kasnije nastaju promjene na cjevastim kostima u obliku simetricnog odebljanja u zglobovima, deformacije ekstremiteta ("O" noge, "X" noge), "rahitična krunica" na rebrima u području koštano - hrskavičnog prijelaza, deformacije zubi, a kod štenadi su česte promjene na lubanjskim kostima (posebno gornje čeljusti). U poodmaklim slučajevima pojavljuju se i drugi simptomi: oslabljen apetit, mršavost, slabokrvnost, upala želuca, promjene na koži i dr.

Dijagnoza se postavlja na temelju rtg. pretrage, odnosno laboratorijskim pretragama krvne plazme. Vrijednost fosfora u plazmi je snižena, a kalcija normalna ili snižena dok je alkalna fosfataza povišena.

Prevencija i terapija rahitisa temelji se na izbalansiranom unosu kalcija, fosfora i vitamina D. Vitamin D se unosi u organizam hranom ili nastaje pod utjecajem UV zraka.

Više je važnih uloga vitamina D u organizmu. Osnovno i najvažnije je njegovo djelovanje na metabolizam kalcija, čime regulira količinu kalcija i fosfora u cirkulaciji. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz crijeva, pa se ulazak kalcija u organizam brzo povečava. Sljedeće važno ciljno tkivo na koje djeluje vitamin D su kosti, gdje potiče njihovu normalnu mineralizaciju. Na taj način ima veliki utjecaj na rast i kvalitetu kostiju.

Primjenom velikih doza vitamina D dolazi do poremećaja u matabolizmu kalcija te su prvi simptomi hipervitaminoze vezani uz hiperkalcijemiju. To su umor, probavne smetnje, gubitak težine, anemija pa i depresija. Dolazi i do dodatnog taloženja kalcija u bubrezima i gušterači. U prevelikim dozama smatra se najtoksičnijim vitaminom.

Stoga Vam preporučam da u dogovoru s veterinarom planirate način prehrane Vašeg psa, pa tako i točno odredite količinu i vrstu vitaminsko - mineralnog dodatka kojim ćete postići terapijski, odnosno preventivni učinak.

OZNAKE: