Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja retriverica super napreduje, ima 19 tjedana i 13.5 kg. Prije 12 dana cijepljena je protiv bjesnoće i mikročipirana. Pošto često odlazimo na jednodnevne ili višednevne izlete preko granice (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Austrija i Italija), zanima me što mi je sve potrebno za prelazak preko granice sa psom? Znam da mora imati mikročip, da mora biti cijepljena protiv bjesnoće i imati knjižicu gdje je to sve navedeno i jasno vidljivo, ali načula sam da za svaki prelazak moram imati i nekakvu potvrdu od veterinara, pa me zanima da li mi Vi možete malo objasniti o čemu se to radi i koliko to košta? Da li je ta potvrda isključivo jednokratna ili se može izvaditi na duži period?

I još jedna sitnica: što ako granični prijelaz nema čitač za mikročip?  Postoji li popis graničnih prijelaza koji garantira posjedovanje takvog čitača (jer sam čula da nemaju svi), ili se možda može provjeriti telefonski? Pas uglavnom svugdje ide sa mnom i obožava se voziti u autu, odlično podnosi i kraće i duže relacije i stvarno bi mi bilo žao da je i ubuduće moram ostaviti nekome na brigu. Kad sam već spomenula auto, ima li kakav propisani zakon o prijevozu kućnih ljubimaca (konkretno pasa) u osobnim automobilima, odnosno može li mi policija držati prodike? Samo da napomenem da sam joj kupila oprsnicu i onaj sigurnosni pojas za vezanje i uredno ga koristimo na stražnjem sjedalu. Ispričavam se na gnjavaži i unaprijed zahvaljujem,
Dragana

O: Za prijelaz državne granice psi stariji od 3 mj. moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće i obilježeni mikročipom. Pas treba biti cijepljen najmanje deset dana prije prelaska granice. Ovlašteni veterinarski inspektor nadležan za područje na kojem pas stalno boravi izdat će Vam certifikat koji je propisan za zemlju u koju pas putuje. Svaka država propisuje svoje uvjete pod kojim pojedine vrste životinja mogu ući u zemlju. Tako za zemlje EU postoji europski cerifikat za pse, koji možete koristiti u periodu od 4 mjeseci. 

Na svim graničnim prijelazima na kojima je veterinarska inspekcija, organizirana je tako da sukladno važećim propisima u RH raspolaže svom opremom koja je potrebna da se isti provedu.

Prijevoz pasa u osobnim automobilima nije propisan veterinarskim propisom, ali svakako je važno da je pas fizički odvojen od vozača i da ni u kom trenutku ne ometa sigurnost vozača. Način na koji vozite Vašeg psa siguran je i za životinju i za putnike u automobilu.

Sve ostale informacije možete dobiti od nadležnog ovlaštenog veterinarskog inspektora (vet. stanica ili vet. ambulanta) s područja na kojem boravite.

OZNAKE: