Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim  za dva odgovora. Objasnite mi proceduru prijevoza preko granice (Slovenija, Austrija, Italija)? Pas je cijepljen  protiv bjesnoće i čipiran. Zanima me je li način prijevoza psa u automobilu reguliran zakonom o prometu? Riječ je o manjem mješancu (stara 10 mj,, teška oko 6 kg). Do sada smo je vozili na stražnjem sjedalu i nije bilo problema.
Srdačan pozdrav i unaprijed hvala

O:  Pas treba biti cijepljen protiv bjesnoće minimalno 3 tjedna prije nego krećete na put. Također, treba biti mikročipiran.

O svemu tome treba imati pravovaljani dokaz, a to je Putovnica za kućnog ljubimca (prijašnja knjižica cijepljenja), koja je pisana na 2 dva jezika (hrvatski i engleski). Tu knjižicu možete dobiti kod Vašeg veterinara. Certifikat više nije potreban. Navedeno vrijedi za zemlje Europske unije.

Način vožnje, tj. prijevoza psa u nas još nije reguliran zakonom. No radi Vaše sigurnosti i, u konačnici zakona kojih se treba pridržavati u EU, savjetujem Vam da psa stavite u boks koji ćete staviti u prostor prtljažnika vozila. Moguće je i prtljažnik pregraditi mrežom ili cijevima koje su za to namijenjene. Dobra opcija je i pojas za pse, koji se psu stavi oko prsa i zakopča u predviđeno mjesto na stražnjoj klupi. U navedenim slučajevima Vi ste sigurni da Vam je pas fiksiran i da Vas neće ometati u vožnji, a time poštujete i zakon EU.

Nadam se da će Vam putovanje biti ugodno i da ćete sretno i sigurno doći na željenu destinaciju.

OZNAKE: