Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: moj je maltezer star 2,5 mj. i uskoro će primiti treće cjepivo. Cjepivo protiv bjesnoće kako veterinar savjetuje, ide tek sa 4,5 mj. Kako bih trebala u 8mj. kada moj maltezer bude star 3,5 mj. putovati iz Zagreba u Osijek, zanima me dali je to za njega nepoželjan - predug put, i da li ipak može izaći van bez kontakta s drugim psima, prije tog 4,5 mj. Nelogično mi je da pas do 4,5mj. starosti bude u kući. Zahvaljujem, Maja

O: Za neke pse putovanje može biti uzbudljiva avantura "- nešto što će podijeliti s obitelji, uz obećanu šetnju na kraju.

Na žalost, za druge to može biti zastrašujuće i nesretno iskustvo. Vaši planovi za odmor ponekad obuhvaćaju putovanje automobilom. Psa vidljivo označite i po mogućnosti ugradite mu mikročip. Ako je moguće, nemojte psu davati sredstva za smirenje. Vi ćete se možda osjećati bolje, ali se za Vašeg psa povećava rizik za nezgodu. Neki psi su malo uplašeni kada prvi puta putuju, ali na kraju će ih buka i kretanje automobila smiriti i najčešće će zaspati. Najbolje je štene učiti na automobil i putovanje na način da putuje s Vama na kraće relacije. Na taj način će se upoznati i s tim načinom prijevoza. Prilikom putovanja potrebno je štene smjestiti na način da ne ometa vozača i suvozače, kako bi spriječili nepoželjne posljedice. Pas bi trebao putovati u kavezu ili iza pseće barijere koja pristaje u Vaš auto ili na stražnjem sjedalu opremljen opasnikom koji se pričvrsti na mjesto vezanja sigurnosnog pojasa (ispod), a da može leći. Pseći kavez za putovanja treba biti dvostruko širi od od Vašeg psa, nešto viši i duži od udaljenosti od nosa do repa. Napravite nekoliko stanki u putovanju kako bi prošetali štene; tako ćete smanjiti nervozu šteneta uzrokovanu putovanjem i ograničenim prostorom za kretanje, te će biti mirnije tijekom vožnje. Ponesite zdjelicu za vodu i posudu s vodom. Ako je problem bolest vožnje, sa svojim veterinarom razgovarajte o mogućnosti davanja lijekova. Nikada nemojte psa ostaviti u automobilu ako je vani toplo ili izravno na suncu: sunčani udar u pregrijanim automobilima jedan je od najčešćih uzroka smrti kod pasa.

Što se tiče Vaše dileme oko cijepljenja i karantene štenaca do njihovih napunjenih četiri mjeseca starosti mogu Vas savjetovati kako je karakteristika zaraznih bolesti njihovo svojstvo da prelaze sa životinje na životinju i to izravnim dodirom, pomoću prenosioca ili putem zagađene hrane, vode ili drugih predmeta s kojima životinja dolazi u dodir. Postoje određene zakonitosti po kojima se šire zarazne bolesti, pa i određeni termini kojima se obilježava način širenja i intenzitet. Imunosni sustav šteneta je tek sa četiri mjeseca starosti razvijen u mjeri da samostalno može proizvoditi protutijela neovisno, dakle, o majčinim protutijelima kojima je bio zaštićen u mlađoj dobi, a koje se gube iz cirkulacije šteneta u dobi od sedam tjedana kad je neophodno obaviti prvo cijepljenje. Vakcinacija je najvažnija mjera koju Vi možete poduzeti za očuvanje dobroga zdravlja svoga psa. Vakcina sadrži uzročnike, bakterije ili viruse (ili njihove dijelove) koji izazivaju bolest, ali su promijenjeni tako da više kod psa ne dovode do pojave bolesti. Presudno je, međutim, to što zadržavaju sposobnost "aktiviranja" imunološkog sustava organizma, pripremajući ga da se obrani od budućih infekcija. Kada je pas vakciniran protiv, primjerice, štenećaka, neke od njegovih bijelih krvih stanica "nauče" stvoriti antitijela - složene kemijske tvari koje neutraliziraju virus štenećaka. Vakcina može sadržavati jednog uzročnika ili može biti polivalentna, gdje je u jednom cjepivu sadržana zaštita od više bolesti. Ne postoji opće pravilo koje nalaže koje bi vakcine Vaš pas trebao primiti, ali sva štenad treba započeti s "osnovnim cijepljenjima". Najmlađe ne bi trebalo izlagati riziku do stjecanja pune zaštite, znači sa starosti od četiri mjeseca i dva tjedna. Iz tog razloga je potrebno provoditi karantenu jer je u suprotnom štene izloženo uzročnicima zaraznih bolesti u većoj mjeri, te se opasnost od oboljenja jako povećava. I, ne zaboravite ponijeti dokumente Vašeg malog psića, naročito knjižicu o cijepljenju.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima, te Vam želim ugodno putovanje i boravak sa Vašim kućnim ljubimcem.

OZNAKE: