dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo patuljastog kunića kupljenog u vašem Pet centru u Splitu prije dvije godine. Ove godine idemo u Sloveniju, točnije 28.12. i planiramo voditi i njega. Zanima me što nam je sce potrebno za njega za prijelaz preko granice? Da li treba imati neke papire od veterinara i sl.? Lp, Ivana

O: U svrhu nekomercijalna kretanja kućnih ljubimaca (ljubimaca koji nisu namijenjeni za daljnju prodaju ili predaju drugoj osobi) unutar zemalja članica EU, moraju se zadovoljiti određeni kriteriji standardizirani za sve članice EU kao i posebna legislativa svake pojedine članice (zemlje odredišta kao i zemlje kroz koju se obavlja tranzit).

Tako, uzimajući u obzir specifičnosti svake vrste životinja, iste moraju biti označene i opisane tako da se može osigurati veza između same životinje i njenog vlasnika. Također, ljubimca mora pratiti odgovarajući dokument o zdravstvenom stanju kao i svim eventualnim cijepljenjima te tretmanima od unutarnjih parazita. Ovdje je bitno napomenuti da se skoro na dnevnoj osnovi podaci ažuriraju vezano uz sve potrebite dokumente kao i preporuke o zdravlju životinja kojima se odobrava nekomercijalno kretanja preko državnih granica.

Stoga Vam savjetujem da za sve informacije, direktno kontaktirate Veleposlanstvo Republike Slovenije, Alagovićeva 30, Zagreb ili Generalni konzulat Republike Slovenije u Hrvatskoj, Istarska ulica 9, Split. Diplomatska predstavništva raspolažu takvim informacijama te Vam mogu odgovoriti na sva pitanja vezana uz putovanje u njihovu zemlju s ljubimcem. Također, savjetujem Vam da se obratite i najbližem ovlaštenom veterinaru. Oni su u mogućnosti izdati sve potvrde i uvjerenja dostatna za prelazak državnih granica.