Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam lavoglavog patuljastog kunića starog cca 7-8 mjeseci. Zanima me da li se može sa kunićem putovati (u okolici Zagreba imamo vikendicu) i kako ga treba pripremiti za put?
Mirela

O: S obzirom da na to da ostajete u unutrašnjosti, vjerujem da će kunić dobro podnijeti putovanje i boravak u prirodi. Kunići vrlo teško podnose visoke temperature, te im je za vrijeme puta potrebno osigurati ugodnu klimu, što sličniju onoj u kojoj inače obitava.

Pripazite da ga pri tom ne izlažete direktnom strujanju rashlađenog zraka. Za vrijeme vožnje bi mu trebalo ponuditi kvalitetno sijeno, a nemojte zaboraviti ni bočicu s vodom.

Kunić će se najsigurnije osjećati u svojoj nastambi, pa ako ste u mogućnosti ponesite je na put. Time ćete ublažiti stres na koji ipak treba računati ukoliko životinja prvi put putuje.

Želim još naglasiti da će kunić pušten na travnatu površinu u vrlo kratkom periodu početi jesti. Stoga budite oprezni i zaustavite ga ako do sada nije jeo svježu zelenu hranu, odnosno tu vrstu trave.

Posebno bi trebali pripaziti na izloženost potpuno nespremne životinje i mogučnost da ga na otvorenom napadne mačka, pas ili čak ptica grabljivica (npr. jastreb).