Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva hrčka. Kod mene su oko 3 tjedna. Zadnjih 5-6 dana jedan ima stalno pune vrećice hrane. A drugi ne. Redovito im svaki dan mijenjam hranu i vodu. Je li to normalno? Što da radim? Imaju pojilicu za hrčke, ali nikako ne piju vodu iz nje. Kako ih naučiti da koriste pojilicu? Hvala, Goran

O: U prirodi hrčak u svojoj nastambi gomila zalihe hrane koje donosi u obraznim vrećicama. Dakle, ponašanje Vašeg ljubimca je u skladu s normalnim ponašanjem svoje vrste. Obrazne vrećice su toliko rastezljive da dobro popunjene sliče velikim oteklinama sa strane. Njihov sadržaj zna prijeći i polovinu težine tijela.

Iz gore navedena razloga, pregledajte usnu šupljinu drugom hrčku, hrčku koji ne nosi hranu u obraznim vrećicama. Naime, moguće je da se isti dobro ne hrani, odnosno da postoji neki od zdravstvenih problema (poput problema s zubićima).

Razlog zbog čega Vaši ljubimci ne piju vodu možda leži u činjenici da su se u trgovini, od kuda ste ih i kupili, naučili na zdjelicu s vodom. Na pojilicu ih možete naučiti na taj način da uzmete hrčka u ruku i natrljate mu nosić po kuglici pojilice. U pravilu, na takav način kroz dva-tri pokušaja, možete doći do željenog uspjeha.