Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo patuljastog kunića starog oko 2 godine. U zadnje vrijeme je počeo gristi rešetkice na gajbici premda smo mu kupili drvo za gristi. Primjetili smo da mu je puknuo gornji zub kod mesa, koji već duže vrijeme ne raste. Već je i prije ostajao bez zubeka pa smo upoznati s time da bi mu trebao rasti novi zub. Mislim da normalno jede. Što da radimo?
Kristina

O:  Kao što znate, kunićima zubi rastu kontinuirano i u normalnim okolnostima puknuti sjekutić će narasti. Za 6-8 tjedana to bi trebalo biti vidljivo.

Ukoliko se pojavi oteknuće, slinjenje i slično, neophodno je da posjetite veterinara koji će izvršiti pregled.

Međutim, važno je naglasiti nekoliko činjenica.

Adekvatna prehrana presudna je u održavanju dentalne higijene. Kunići su pravi biljožderi, koji u prirodi jedu relativno velike količine vlaknaste hrane niske energetske vrijednosti. Grubo usitnjavanje takve hrane vrše upravo sjekutići, čime se njihova duljina održava na potrebnoj razini, tj. gornji i donji sjekutići bi se trebali nalaziti u istoj visini kada su usta zatvorena. Dakle, nije dovoljno da samo povremeno grickaju različite mineralne ili drvene dodatke.

Nakon puknuća sjekutića na jednoj strani, pažnju treba usmjeriti na suprotnu stranu jer postoji mogućnost da tada sjekutići koji su "sami" prerastu.

Kunić obično grize rešetke u kavezu kada mu je dosadno, odnosno kada želi izaći van, stoga bi bilo dobro da ga povremeno puštate u šetnju. Nakon određenog vremena, on će se već sam vratiti u svoj kavez.