Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupio sam dvije tigrice (obje su ženke), te ih smjestio u dječju sobicu. U sobici boravi mala kćerkica od 5 godina. Nemam iskustva sa pticama pa me interesira da li je zdravo imati ptice u sobi gdje kćerkica spava i provodi dio slobodnog vremena? Unaprijed se zahvaljujem i dobrodošao mi je svaki savjet oko brige ptičica.
Mihael

O: Ako do sada  Vaša kćer nije imala simptome alergije na perje (kihanje, šmrcanje, svrbež) i ako ptičica nije pokazivala znakove bolesti (nakostriješeno

perje, mirovanje na jednom mjestu, otežano disanje, slab apetit, zaprljani "podbradak" od hrane, izmetom zaprljani zadak i slično), te ako se redovito čisti dno krletke i ostali pribor(pojilica, zdjelice, prečke) nema razloga za brigu, odnosno Vaša ptica je zdrava i nije izvor oboljenja.

Ako niste sigurni da prepoznajete neke od navedenih simptoma, odvedite ptičicu s kavezom u veterinarsku ambulanti gdje će se detaljno pregledati. Također upitajte Vašeg liječnika opće prakse i za njegovo mišljenje, odnosno da li smatra da kod Vašeg djeteta postoje neke naznake koje bi upućivale na mogućnost alergije na perje, prašinu i slično.

Krletku s pticom držite u prostoriji u kojoj malo dijete uglavnom ne obitava ili spava. Mala djeca (od 1 do 5 godina) vole promatrati ptičice, ali bliži kontakt (uzimanje ptice na ruku, rame ili glavu) ne preporučamo u navedenom periodu jer ptica može s kljunom nenamjerno uštipnuti dijete, a također mala djeca nemaju još osjećaja i saznanja kojom jačinom stiska ruke mogu ozlijediti ili ne ozlijediti krhko tijelo ptičice.

Krletku s tigricama najbolje je navečer pokriti s krpom (pamučnom i laganom tokom ljeta) do jutra jer je ptičicama potrebno spavanje i odmaranje do 12 sati dnevno, a ujedno im na ovaj način omogućavamo zdrav i dug život. Krletka ne smije biti na mjestu gdje je propuh, gdje ima dosta  dima od cigarete i para prilikom kuhanja.OZNAKE: