Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Pterinochilus murinus rcf - htio bih pitati kakvi su ovi pauci, kakva im je narav i neke karakteristike. Ri_fun

O: Pterinochilus murinus se još naziva i tarantula "starog svijeta" Afrike ili "Baboon spider" (Babun pauk).

Držana kao kućni ljubimac poznata je i kao "OBT", što znači "Orange Bitey Thing" jer ih narančasta boja čini osobitima i lijepima. Poznate su u 4 varijante boja, a jedna je od njih je i "RCF", s crvenim ukrasima.

Agresivne su u smislu teritorijalnosti, tj. imaju veći obrambeni nagon vlastitog teritorija. Ugrizi su im vrlo bolni, sličan ubodu ose. Napada kad je izazvana i kad ne može pobjeći od opasnosti.

To je brzorastući pauk, brzih pokreta, vrlo prilagodljiv. Pogoduje mu vlažna klimu. Zbog njegove prilagodljivosti, teže je odlučiti da li je pauk drveća ili tla. 

Ženka Pterinochilus murinusa može narasti dužine 4-6 cm, a mužjaci 3-4 cm.

Abdomen, carapace (gornji dio ekzoskeleta ili ljuske) i noge imaju  osnovnu boju, iako noge imaju i jarko obojeno prstenje. Carapace je uzorak u obliku zvijezde, s uzorkom riblje kosti. Oči su grupirane na podignuti dio carapace, što je zajedničko svim tarantulama. Tijelo je pokriveno kratkim dlakama, kojih ima više na nogama.

Hrana su im bilo koji kukci i bebe miševa, a vole i bilo koji plijen do veličine vlastitog  tijela.

Potrebni su im terariji s dosta podnog treseta i s posudom za vodu, a vlaženje prostora nije potrebno prečesto. Hrani se jednom ili dvaput tjedno.

Uglavnom, vrlo su izdržljivi i mogu preživjeti gotovo u svakakvom okruženju.