Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam Westie-a starog 7 mjeseci. Tijekom jednog pregleda uočio sam na njegovoj njušci dvije duge, žute, tvrde dlake gotovo simetrično smještene s obje strane njuške u ravnini usta. Zanima me je li to normalno, jesu li to "divlje" dlake, slučajno izrasle na istom mjestu s obje strane njuške ili nešto drugo? Što učiniti s njima? Također me zanima koji su štetni utjecaji vlage i propuha na psa i kako se manifestiraju?
Hrvoje

O: Žute, tvrde, simetrično izrasle dlake koje opisujete mogle bi biti pseći brkovi.

To su taktilne dlake koje su u bijelih pasa obično svijetle, ali su bitno tvrđe od ostale dlake na njušci. U nekih se pasmina pasa javljaju i diskoloracije dlake u području ispod očiju, te oko usta, a tragovi su suza (oko) ili sline (usta) što je naročito izraženo u bijelih jedinki.

Propuh na pse, kao i na ostale vrste kućnih ljubimaca djeluje vrlo nepovoljno. Na propuh su naročito osjetljive oči i uši, ali i cijelo tijelo. Negativan utjecaj propuha je jači u vlažnih ili mokrih životinja, jer dovodi do jačeg pothlađivanja tijela.

Na oči, uši i dišne puteve nepovoljno utječe i direktna izloženost struji toplog zraka (npr. izvor grijanja u automobilu).

Ovi fizikalni podražaji izazivaju suzenje, svrbež i crvenilo sluznica. Posljedica izloženosti nepovoljnim uvjetima je slabljenje zaštitne sposobnosti sluznica te umnažanje različitih mikroorganizama koji inače čine i fiziološku mikrofloru tog područja.

Vlažni prostori također mogu nepovoljno utjecati na zdravlje psa. To se može odraziti na gotovo svim sustavima, a naročito na dišnom i lokomotornom. Vlažno krzno pojedinih dijelova tijela može također imati za posljedicu zdravstvene probleme. Poznato je npr. da se u kućnih ljubimaca kojima se više puta dnevno nakon šetnji peru šapice, one dovoljno ne prosuše. Kako se psi nakon šetnje obično odmaraju, u ležećem položaju (noge podvijene pod tijelo) takva je vlažna šapica odlična sredina za razvoj gljivica. Jedna od vrlo čestih gljivica na koži i dlaci pasa stvara bakreno-smeđa obojenja dlake.

Otpornost životinje ovisi o njenoj dobi, prehrani, zdravstvenom stanju, uvjetima držanja, pasmini i dr. Razumljivo je da su određene skupine životinja, koje većinu života provode u stanovima, njegovane i mažene, osjetljivije od onih koje su od rane mladosti uspjele preživjeti upravo samo zato što im se organizam prilagodio različitim nepovoljnim utjecajima okoline i načina života (loša prehrana, stres, spavanje na mokrim nečistim površinama, invadiranost parazitima...).

Za zdravlje Vašeg ljubimca je važno da ga ne izlažete naglim promjenama u načinu držanja, prehrane i uobičajenog dnevnog ritma šetnji ili drugih tjelesnih aktivnosti.

OZNAKE: