Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Na koji način se čovjek može zaraziti psećim parazitima (gliste, trakavica) i da li ta mogućnost postoji ako zaraženi pas do krvi ugrize čovjeka?
Hvala unaprijed,
Sanja

O: Crijevne gliste, od kojih u pasa dolaze dvije vrste (Toxocara canis i Toxascaris leonina) žive u crijevu, gdje se slobodno kreću, hraneći se crijevnim sadržajem. Na taj način oduzimaju životinji hranjive sastojke, svojim prisustvom ometaju prohodnost, a svojim otpadnim produktima štetno djeluju na nosioca.

Odrasle gliste izlučuju mnoštvo mikroskopski sitnih jajašaca koje izmetom dospiju u vanjsku sredinu. Ako takvo jajašce pojede pas ili mačka, iz njega se u crijevu oslobodi ličinka koja krvlju dospije do jetre, a iz nje u mišićje ili u pluća.

Pseće gliste su opasne za zdravlje ljudi, osobito djece. Ako dijete proguta invaziono jajašce pseće gliste (Toxocara canis), u crijevu se oslobodi larva, dospije u jetru, a iz nje u druge organe, često u oko. Takva larva se naziva Larva migrans.

Trakavice u pasa su mala pasja trakavica (Ehinococcus granulosus) i Dipylidium caninum, koju prenose pasje buhe. Mala pasja trakavica parazitira u crijevu psa, pričvršćena za sluznicu i otpušta gravidne članke pune zrelih jajašaca koje izmetom dospiju u okolinu psa, a nešto ih ostane i zalijepljeno na dlaci.

Ukoliko čovjek, koji je kao i domaće životinje (svinja), posrednik u razvoju trakavice, oralnim putem (hranom ili vodom ili nečistim rukama) unese jajšca u organizam, iz njih se oslobodi zametak koji se razvija u ehinokokni mjehur u jetri, plućima, čak i mozgu. U njemu se nalaze invazioni oblici tog parazita - mlade trakavice koje čekaju krajnjeg nosioca - psa. Takvi mjehuri rastu i predstavljaju opasnost za čovjeka, zbog pritiska na okolna tkiva, jer mogu narasti do veličine lopte.

Psi se zaraze ako pojedu sirove organe svinja ili drugih domaćih životinja s takvim mjehurima jer se u njihovom crijevu oslobađaju mlade trakavice.

Nema bojazni da će Vam pas prenijeti gliste ili trakavice ugrizom jer on nema parazite u ustima.

Ugrizom se prenosi virus bjesnoće, ako je pas zaražen i u fazi izlučivanja virusa slinom. Toga se ne treba bojati ako je pas redovito vakciniran protiv bjesnoće, ali radi sigurnosti i zaštite zdravlja ljudi, svaki pas koji ugrize čovjeka mora biti 10 dana pod veterinarskom kontrolom. Kroz 10 dana pas se promatra u 3 navrata (1., 5. i 10. dan) i nakon toga, ako nema nikakvih znakova bjesnoće, izdaje se veterinarska potvrda da je zdrav.

Osim toga, pas, kao i druge životinje i ljudi, u ustima ima mnoštvo bakterija,  koje vam mogu izazavati bakterijsku infekciju ugrizne rane. Zato se takva rana, kao i druge rane, treba odmah dezinficirati i biti pod liječničkom kontrolom.

OZNAKE: