Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, moja pekinezerica stara 8 mjeseci počela se tjerati prije 12 dana, 03.09.2006. Sve je bilo u redu do jučer od kada je vrlo nervozna - reži i grize kada je želimo pomaziti, čak napada kada netko prolazi pored nje. Čini mi se da je ovo razdoblje jako stresno za nju. Zanima me je li takvo ponašanje normalno obzirom na tjeranje i da li će najvjerojatnije i sljedeća tjeranja prolaziti tako teško? Mislila sam joj dopustiti parenje nakon 2 godine starosti, ali ako bude ovako odlučila bih se na sterilizaciju jer mislim da je nesretna. Jučer se još jako grizla po repu i lizala po spolovilu pri čemu je znala i zacviljeti. O čemu se radi? Unaprijed hvala na odgovoru, Valentina

O: Dva su osnovna instinkta svakog živog bića koja prevladavaju u svim zbivanjima tijekom života: instinkt samoodržavanja (borba za opstanak) i instinkt održavanja vrste ili spolni nagon. Vođeni tim instinktima vukovi se skupljaju u čopore, zajednički lakše dolaze do hrane, jači su u samoobrani ali time i održavanju vrste. Odvojivši se od vučjeg života u čoporu, psi su prišli ljudima te se od tada čovjek brine o njihovoj hrani i sigurnosti, no instinkt održavanja vrste ostao je nepromijenjen.

Razvoj kuje do spolne zrelosti ne manifestira se osobito posebnim znacima. Žensko se štene normalno razvija sve do dobi od oko 7 mjeseci, kada se u većine kuja javlja i prvo tjeranje. Ono se u nekih kuja javlja i nešto ranije, ili, dapače, češće i nešto kasnije, kadšto je vrlo slabo, jedva primjetljivo, ili pak vrlo burno i izrazito. Kuje su u to vrijeme vrlo mazne, željne pažnje vlasnika mnogo više nego obično, više puta dnevno moraju mokriti, više piju i jedu, pojavljuje se crveni iscjedak iz spolovila, stidnica je povečana i crvenkastije boje nego obično. Iscjedak je osobita mirisa koji privlači mužjake i iz velikih udaljenosti, ali ih kuja u to vrijeme još odbija. Tek nakon nekog vremena, kada povećana i otvrdnuta stidnica naglo omekša, a iscjedak istovremeno prestane biti izrazito crven i poprimi blijedo crvenkastu ili smećkastu boju i počinje se gubiti, kuja dopušta pristup mužjaku. Više podataka o fazama spolnog ciklusa možete pronaći na ovim stranicama, u nekom od naših ranijih odgovora.

Prvo tjeranje kuja u pravilu snažno doživljava. Ne shvaća što se to s njom zbiva, nemirna je, traži više pažnje, stidnicu stalno liže, lizanjem čak uklanja i iscjedak što ostaje iza nje. Tada ne bi trebalo vršiti na nju nikakav pritisak budući da je ionako smeta pojava novog mirisa u kući, iscjedak koji prlja tepih, te i psi koji je - privučeni njezinim mirisom - stalno okružuju.

U pravilu, u idućim je tjeranjima stidnica vidljivo manje otečena, a blaže su i psihičke promjene koje prate prvo tjeranje, pa osim malo iscjetka, iduća tjeranja najčešće prolaze gotovo nezamjetno.

O svim prednostima i nedostacima sterilizacije kujica također možete pronaći puno podataka u prethodnim odgovorima na ovim stranicama.

OZNAKE: