Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu njemačkog ovčara staru 5,5 godina. Ciklusi tjeranja su uredni (svakih 5 mjeseci) i traje 2 tjedna. Pri slijedećem tjeranju dala bih je pariti, a kada se ošteni će imati oko 6 godina. Molim Vas za informaciju da li je to kasna životna dob za imati leglo, a također uzimajući u obzir da ima dijagnosticirani konjukitivits koji tretiramo optimmune masti dva puta dnevno. Ostalih tegoba nema, vedra je i zaigrana i u dobroj formi. Cijeli život je u stanu, a od proljeća će dobiti dvorište i dvorišnu kućicu. Zanimaju me i uvjeti držanja štenaca, trebam li leglu osigurati potpuno zatvorenu prostoriju i određenu temperaturu, te koliko dugo moraju ostati s kujom? Unaprijed se zahvaljujem. Srdačan pozdrav, Željka

O: Prema kinološkim pravilima, minimalna dob za parenje kuje veće pasmine trebala bi biti 18 - 24 mjeseci.

Prije odluke o parenju trebalo bi provesti određene mjere opreza, kako bi buduća trudnoća protekla u najboljem redu.

Prije svega, kuju bi trebali odvesti na kompletan zdravstveni pregled, kako bi utvrdili da je organizam zdrav, u dobroj kondiciji i sposoban za parenje. Ne bi bilo na odmet napraviti i vaginalni pregled, kako bi se utvrdilo da je rodnica prohodna i da nema nekih prirođenih anomalija koje bi mogle otežavati štenjenje.

Osim toga, kuja bi prije odluke o oplodnji trebala biti redovito cijepljena protiv psećih zaraznih bolesti i bjesnoće, te očišćena od crijevnih parazita (što treba provesti i 2 tjedna pred porod i u periodu laktacije).

Za zdravlje i dobru kondiciju neobično je važna pravilna prehrana i redovito vježbanje (da ne bude pretila), što će olakšati trudnoću i laktaciju.

U drugoj polovici graviditeta treba joj pojačati ishranu (najbolje hranom za štence) i ostaviti je na tom režimu prehrane i u periodu laktacije, do završetka dojenja.

Kuja nikako ne bi smjela biti izložena stresnim situacijama, bilo da se radi o periodu pred parenje, pred štenjenje ili u laktaciji, stoga Vam predlažem da preseljenje iz kuće u dvorište ipak malo odgodite, budući se radi o odraslom psu koji je cijeli svoj život proveo uz Vas i to bi mu predstavljalo svojevrsni šok.

Neposredno pred porod, kuji će vidljivo porasti trbuh, napunit će se mliječna žlijezda, rektalna temperatura će pasti za cijeli stupanj, a promijeniti će se i njeno ponašanje - postati će nemirna, tražiti će mjesto za štenjenje, stoga je na Vama da joj osigurate miran i tihi kutak, koji nije na propuhu, kako bi u miru i bez dodatnog stresa provela tih nekoliko sati koliko može trajati štenjenje.

Nakon štenjenja dobro je kuju odvesti na RTG, kako bi se vidjelo jesu li svi štenaci izašli.

Štenci se smještaju uz majku, u posebnu prostoriju. Ona ne mora biti izolirana (osim ako nemate i druge životinje), ali mora biti dovoljno velika da u nju smjestite ležaj za majku i bebe. Ako se oštenila u zimskom periodu, prostorija bi trbala biti zagrijana, kako mami iscrpljenoj porodom (a kasnije i dojenjem) i bebama ne bi bilo hladno.

Štenci ostaju uz majku najčešće do 8 tjedna života. U toj fazi počinje rana socijalizacija, samostalno jedu krutu hranu, a i trebali bi primiti prvo cjepivo protiv zaraznih bolesti.

To je faza života kada postaju sposobni za samostalni život i kad ih možete prepustiti ljubavi i pažnji novih vlasnika.

OZNAKE: