Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu Megi, staru 10 mj. i za koji dan spremamo se na prvo zajedničko ljetovanje. Molim Vas da mi kažete sve na što moramo obratiti pozornost kako bi ljetovanje bilo ugodno njoj i nama (naime čuli smo da je koža maltezera izrazito osjetljiva na sunce i dr.). Hvala unaprijed, Sanja

O: Pri dolasku na odmor raspitajte se gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj možete potražiti pomoć za Vašeg ljubimca ako bude potrebna (nadam se da neće biti potrebna). Svakako preporučujem kupanje i plivanje ako pas to voli i želi, jer je odlična rekreacija.

Ako je more prehladno pas može dobiti upalu crijeva (enteritis, colitis). Prilikom plivanja u moru, pas se u večini slučajeva naguta mora. Ako pas pije morsku vodu velika je vjerojatnost da će povratiti. Slane otopine se koriste u veterini upravo da bi se provociralo povraćanje. Smetnje će biti prolazne, ali ako povraćanje traje duže i ako je višestruko može dovesti do poremećaja u organizmu koji su posljedica gubitka minerala i tekućine. Psa nakon povraćanja nemojte odmah hraniti niti mu dati vode po volji, već mu ponudite male količine obične vode u razmacima od 15-tak minuta. Hranite ga uobičajenom hranom tako da dobiva više malih obroka. Neki se psi obožavaju kupati i plivati u moru, a neki bježe od vode, bojeći se da ni nokat ne namoče.

Preporučila bih Vam da sa sobom na ljetovanje ponesete vreću dehidrirane medicinske hrane za gastrointestinalne poremećaje u slučaju proljeva (Hill's-i/d, Eukanuba-Puppy Intestinal ili Royal canin-Intestinal).

Nakon kupanja u moru bilo bi dobro psa isprati običnom vodom jer morska voda isušuje dlaku i kožu. Plivanje je odlična rekreacija za pse i svakako budite strpljivi ako se pas boji mora, jer će jednom razvijen strah od vode ostaviti trajne posljedice. Nije potrebno psa prati šamponom jer će on dodatno skinuti zaštitni masni sloj s kože. Ako se psić bude kupao u moru, obavezno mu ručnikom iznutra očistite uši kako zbog zaostale vode ne bi došlo do upale srednjeg uha (otitis media acuta) ili vanjskog slušnog kanala (otitis externa).

Nemojte sa psićem boraviti ili šetati po suncu kada je ono najjače (to niti Vama ne preporučam-od 11-17sati) jer može dobiti sunčanicu.

Na put sa sobom obavezno ponesite pseće zdjelice za hranu i vodu, igračke, ležaj za spavanje, ručnik za psića, vodilicu i ogrilicu, pribor za njegu dlake (četka i češalj) te knjižicu o provedenim cijepljenjima.

Želim Vama i Vašem psiću sretan put i ugodan odmor na moru!

OZNAKE: