Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo kujicu, mješanac Shar Peia i Chow Chowa, stara godinu dana. Prvo parenje je bilo sredinom desetog mjeseca, s mješancem vučjaka i haskija te će imati male. Zanima me kako će se ošteniti, da li je u redu držati u kući nju i psiće te briga o njoj i o psićima. Unaprijed hvala, Klavdija

O: Odluka vezano za smještaj kuje i štenaca, prije svega, je na Vama, ne postoje objektivni razlozi koji bi priječili da smjestite kuju i štence negdje u Vašoj kući. Dapače, s obzirom da se radi o prvom štenjenju, kada kuje znaju biti posebno uznemirene, zapravo je dobro da Vi budete u blizini.

Za početak, osigurajte mjesto u kući koje će omogućiti mir budućoj mami i štencima. Pripremite joj udobnu ležaljku, koja će biti dovoljno prostrana i za štence. Kada se približi vrijeme poroda dobro bi bilo staviti ispod podmetače, odnosno pelene koje upijaju.

Znake, na temelju kojih se može očekivati skori porod, možemo uočiti dan-dva prije, a radi se o mliječnoj žlijezdi koja naočogled nabubri, a cijeli trbuh se objesi dole. Jedan dan prije poroda tjelesna temperatura se snizi za jedan stupanj. Osim toga, kuja postane nemirna, ponekad zna cviliti i intenzivno se namješta u ležaljci.

Vaš zadatak je da svakako kuji date podršku i da je smirite, nemojte paničariti, budite diskretni. Priroda je uredila da kuja zna sama sve što je potrebno.

Sam porod traje različito dugo ovisno o veličini legla, obično oko šest sati ali i duže. Nakon stadija otvaranja, slijedi stadij istiskivanja ploda i kada prvi štenac izađe kuja će pregristi pupkovinu, pojesti posteljicu i oblizati štene. Novorođeno štene će samo pronaći sisu, a Vi mu možete očistiti nosnice od plodnih ovojnica i lagano ga obrisati, pri tome nikad nemojte prekidati kuju u njenom bavljenju sa štencima.

Vaša briga polako će se tada koncentrirati na štence. Prije svega, od presudne važnosti je da posisaju kolostrum ili mljezivo, tj. mlijeko koje se luči prvih 24 sata nakon poroda jer im ono omogućuje pasivnu zaštitu, sve dok ne steknu vlastitu zaštitu u kasnijoj dobi. Zdravi štenci su debeljuškasti, čvrsti, tihi i veći dio vremena spavaju. Period sisanja treba biti oko 4 tjedna, a s tri tjedna štencima treba uvoditi čvrstu hranu.

Ako to već niste u međuvremenu učinili, sada je vrijeme je da posjetite veterinara i porazgovarate s njim o svemu što slijedi u životu Vaših štenaca.

OZNAKE: