Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije tri dana dobila sam hrčka. Budući da ga još nisam imala, htjela bih vam postaviti nekoliko pitanja kako bi se bolje upoznala s mojim novim prijateljem. U četvrtak sam kupila kavez, a prije nego li se on udomio nisam ga očistila, kako piše u uputstvu. 1. Može li se njemu zbog toga nešto dogoditi? 2. Zatim sam mu izvana donijela koru i sad ju on stalno gricka. Je li to normalno? 3. Moram li svaki dan staru hranu baciti i staviti mu novu? 4. Treba li se svakodnevno posudica s vodom i hranilica oprati? 5. Smijem li ga ponekad pustiti van iz kaveza i igrati se s njim? Voli li on to? 6. Kad ga vadim iz kaveza kako da ga primim? 7. Može li se on prilagoditi na ime?

8. Moja je piljevina mirisna, smeta li mu to? Molim vas da mi što prije odgovorite...
Anja

O: Odgovorit ću Vam na pitanja redoslijedom kojim ste ih postavili.

1. Svakako se prije korištenja kavez preporučuje dezinficirati, kako bi se spriječile eventualne infekcije mikroorganizmima, posebice onima koji uzrokuju različita gnojenja, čemu su hrčci skloni. Za dezinfekciju kaveza možete koristiti isključivo sredstva koji su namjenjena za tu svrhu, kao što su Virkon i Capha Desclean od Canine. Dezinfekciju bi trebalo obaviti prilikom svakog čišćenja kaveza, dakle barem jednom tjedno, a u ljetnim mjescima i dva puta tjedno.

2. Hrčak je glodavac i sasvim je normalno da gricka koru, a i ostalo do čega dođe. Stoga ćete morati dobro paziti kako Vam ne bi napravio štetu po stanu. Osobito trebate biti oprezni kada su u pitanju električni kablovi i slično, kako ne bi došlo do strujnog udara i posljedične smrti. Što se tiče kore koju dajete, budite oprezni, jer su neke biljke toksične za glodavce, pa prije no što išta ponudite hrčku, provjerite prije radi li se o toksičnoj vrsti. Hrčku možete ponuditi i mineralni kamen za trošenje zubi, te razno razne igračke i sigurna drvca za glodanje koje možete nabaviti u našim trgovinama.

3. Poželjno je da se svaki dan stavlja nova hrana u posudicu, kako bi eventualno kvarenje i nakupljanje čestica prašine sveli na minimum. Osim tvornički pripravljene hrane za hrčke, koristiti možete i svježe voće i povrće, koje je potrebno prethodno oprati i osušiti. Uz hranu, potrebno je svakodnevno mijenjati i vodu, i dva puta na dan, osobito za ljetnih mjeseci.

4. Obavezno je svakodnevno oprati posudicu sa hranom i pojilicu za vodu. Osobito se to odnosi na pojilicu, kako biste spriječili taloženje kamenca.

5. Svakako je životinjicu potrebno puštati izvan kaveza, te se igrati s njom. Hrčak se vrlo brzo prilagodi na vlasnika, već će Vas nakon tri tjedna prepoznati po glasu i mirisu. Najbolje je da uzmete jednu od njegovih omiljenih poslastica u ruke i na taj način ga pridobijete. Malo pomalo će on sam dolaziti k Vama, kada mu ispružite ruke. Svakako pazite namještaj i električne kablove u stanu. Vodite računa da je hrčak noćna životinja, te ga nije poželjno uznemiravati danju dok spava.

6. Kada hrčka primate u ruke, budite oprezni da Vam ne ispadne i ne ozlijedi se. Obuhvatite ga objema šakama.

7. Hrčak se može prilagoditi na ljudski glas, pa tako će Vas prepoznati po boji glasa i kada ga zovete. Pamtiti će kraća imena sa što više samoglasnika.

8. Ako imate piljevinu s mirisom, koja je namijenjena glodavcima, nije škodljiva hrčku. U našim trgovinama u ponudi imamo piljevinu s mirisom jabuke i limuna.

Svakako Vam preporučujem da pročitate brošuru o hrčcima u rubrici "Moj ljubimac" na našim web stranicama, jer vjerujem da ćete saznati puno korisnih informacija za početnike. Također, u već objavljenim odgovorima mene i mojih kolega pronaći ćete mnoge korisne informacije o zdravlju i prehrani hrčaka, koje su Vam sada važne ili će to tek biti.