Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera starog 3 mjeseca i 3 dana. Prije 2 dana išli smo na drugo cijepljenje (štenećak...) kod veterinara i rečeno mi je da se smije družiti sa drugim psima, ali da ga ne vodim u šetnje i van sljedećih 14 dana. Iskreno to mi je bio prvi glas da psi nakon cijepiva od štenećaka moraju čekati još naredna 2 tjedna kako bi mogli izaći van, pa me zanima da li je to stvarno istina i da li je potrebno toliko čekati. S obzirom da živim pokraj Maksimira, već mjesec dana išćekujem našu prvu šetnjicu i žao mi je što je stalno zatvoren u stanu. Cjepivo protiv bjesnoće i čip idemo obaviti 12.07.2007. Molim Vas da me savjetujete po pitanju izlaska iz stana.
Unaprijed zahvaljujem, Kristina

O: Vaš Vas je veterinar dobro savjetovao.

Štence je potrebno cijepiti barem dva puta s razmakom od 3 - 4 tjedna, kako bi stekli dovoljan broj protutijela za zarazne bolesti protiv kojih je cijepljeno. Također je potrebno nakon drugog cjepiva pričekati 10 - 14 dana kako bi zaštitni titar protutijela bio dovoljno visok i zaštitio štene od zaraznih bolesti. U zdrave štenadi i zdravih pasa cjepivo potiče stvaranje specifičnih protutijela, a time i specifičnu zaštitu protiv infekcija štenečaka, zaraznog hepatitisa, parvoviroze, leptospiroze te - ovisno sa kojim je cjepivom pas cijepljen - i nekih drugih psećih zaraza.

Poslušajte svog veterinara i strpite se još malo, jer su posljedice ovih zaraznih bolesti teške, a u nekim slučajevima mogu biti i fatalne. Kada konačno dođe dan da ćete moći sa svojim psićem u šetnju, nemojte zaboraviti aplicirati sredstvo protiv krpelja i buha, a redovito nakon svake šetnje u Maksimiru pregledajte štene kako se ipak ne bi dogodilo da ga ugrize zaraženi krpelj.

OZNAKE: