natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me kako bih na licu mjesta mogla pomoći životinji koju je udario auto; što smijem napraviti, što ne smijem... Anamaria

O: Ukoliko životinja nema očitih znakova loma ili prekida kontinuiteta kože i mekih tkiva, a pritom se čini i da je pri svjesti, tada će Vam trebati pomoć druge osobe zbog obuzdavanja jer i pitome životinje kad ih boli i kada su preplašene pružaju otpor te hoće ugristi jer ne razumiju da im želite pomoći.

Na mjestu nesreće svakako možete učiniti sljedeće:

Prvo i osnovno - lagano i bez naglih pokreta skloniti životinju sa ceste te pritom i provjeriti je li životinja pri svijesti.

Provjeriti diše li životinja i radi li joj srce - disanje lako provjerite promatranjem, tj. odizanjem prsnog koša, a bilo pritiskom na vratnu ili femoralnu arteriju. Ukoliko primjetite da ne diše, tada provjerite dišne puteve te bi ih trebalo osloboditi ukoliko su obstruirani bilo kakvim sadržajem.

Umjetno disanje i masaža srca - teoretski se mogu primjeniti na mjestu nesreće (ako životinja ne diše i nema bila). Postaviti životinju da leži na desnom boku. Ovisno o veličini životinje, sa jednom ili oba dlana pritiskati rebra ritmički. Nakon svakih 10-15 stiskanja prsnog koša, 2 puta dati umjetno disanje. Umjetno disanje je najlakše davati na način da se životinji zatvore usta sa oba dlana te se daje umjetno disanje na nos. No, ako niste sigurni u sebe i mislite da bi mogli više našetiti, tada je bolje ne primjenjivati ove metode te što prije doći do stručne osobe.

Zaustaviti krvarenje - ukoliko primjetite da životinja krvari, što prije zaustaviti krvarenje i to pritiskom na mjesto krvarenja ili podvezivanjem povojem iznad mjesta krvarenja (ukoliko je to moguće).

Utopliti unesrećenu životinju - nakon što ste zaustavili krvarenje životinju utoplite dekom ili bilo čime što imate, vjerojatno je da će životinja biti pothlađena zbog šoka.

Na kraju, unesrećenoj životinji (bilo psu ili mački kao i bilo kojoj životinji) koju je udario auto možete pomoći tako da je bez odgađanja i puno micanja odvedete u najbližu veterinarsku ambulantu.

Nerijetko se dogodi da prilikom udarca auta dođe do fraktura, ozljeda glave (što možete primjetiti ako je prisutno krvarenje iz nosa, nejednaka raširenost zjenica), unutarnjih krvarenja, fraktura kralježnice... Takvu životinju je ustvari najbolje što manje micati i okretati te sa što većom pažnjom staviti u auto i odvesti veterinaru.

Nikako ne bih preporučila namještanje fraktura (bilo otvorenih bilo zatvorenih), davanje hrane ili vode kao ni pokušavati podizati životinju na noge.

OZNAKE: