Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Obraćam Vam se sa problemom koji je za mene strašan i nadam se da me razumijete. Dakle, prije 5 dana moj pekinezer se probudio zgrčen. Izlazila je van i vršila nuždu bez ikakvih problema. Već oko podne je izgubila kontrolu nad zadnjim šapicama i uopšte ih nije mogla pomjerati. Isti dan smo je odveli veterinaru i nakon urađenog rendgen snimka ustanovljena joj je dijagnoza proturzija diska. Vec sljedeći dan je počela primati terapiju kortikosteroida i nešto za bolove. Propisano joj je 7 terapija i rečeno nam je da ako ne bude poboljšanja nakon 14 dana, da razmislimo o eutanaziji jer operacija se ne obavlja na našem području (BiH, Hrvatska, Slovenija, Srbija).

Izgubila je kontrolu nad mokrenjem i također nema stolicu već peti dan. Rekli su nam da pokušamo sa čepićima Dulkolax, ali ništa ne djeluje. Nakon 4 primljene terapije kortikosteroida nogice joj nisu više "oduzete", nego ima u njima otpora. I dalje je nepokretna. Mjehur joj praznimo redovno, ali mokraća ima jako neprijatan miris i roza je boje. Interesuje me da li je to od lijekova ili možda bakterije ili možda pucaju kapilari od prepunjavanja morkaćnog mjehura? Rečeno nam je da su šanse za oporovak 80%. Molio bih za više informacija i postoji li centar u Hrvatskoj gdje bi se mogla ta operacija obaviti ako bude potrebe za tim. Unaprijed Vam se zahvaljujem od srca,
Darko

O: Disc protrusion ili prolabirani disk je naziv bolesti koja zahvaća diskove kralješnice. Protruzija može biti na jednom disku ili na nekoliko njih uzduž kralješnice. Može se raditi o parcijalnoj ili potpunoj protruziji.

Kada se disk istroši, njegov centar (nukleus) ponekad izleti iz svoje središnje pozicije i putuje prema van, gdje se sudara sa kralješničkom moždinom i/ili jednim od glavnih živaca koji izlaze iz kralješničke moždine.

Razlikuju se dva tipa ovog poremećaja. Jednim su obično zahvaćene male pasmine pasa s kratkim nogama i dugom kralješnicom, a događa se kada materija nukleusa izleti u kralješnični kanal. Drugi tip protruzije diska češći je u velikih pasmina pasa, kada pulpa nukleusa izbija u kralješnični kanal.

Iako se protruzija diska može javiti u bilo koje pasmine pasa, najčešće se javlja u  jazavčara, francuskog buldoga, pekinezera i minijaturnih pudla. Ovo znači da pas, npr.  star 3 godine ima kralješnicu 10-godišnjaka. Također, navedene su pasmine sklone protruziji diska i zbog stanja poznatog pod nazivom hondroidna metaplazija, kod koje dolazi do raspadanja i okoštavanja diska u dobi i mlađoj od godine dana.

U literaturi se spominje postotak od oko 85 onih pasa koji se u konačnosti oporave usprkos terapiji koja je poduzeta. Iako je ovo vrlo optimističan postotak, mnogo oporavljenih pasa doživi protruziju diska na drugom mjestu na kralješnici. U velikom broju slučajeva ovu pojavu prati i okoštavanje diska.

Na žalost, protruzija diska je ozljeda koja se može dogoditi opetovano, na različitim kralješcima a naročito u pasmina sklonim ovom poremećaju. Najčešće mjesto poremećaja je donji dio leđa i područje vrata, s obzirom da su to dijelovi tijela najizloženiji kretanjama čime uzrokuju napor za kralješnicu.

Samo liječenje zahtijeva strogo mirovanje jer lijekovi protiv bolova mogu rezultirati u preranom vraćanju normalne aktivnosti. Ona, pak, može dovesti do još većeg izguravanja materije diska, što dovodi do pogoršanja kliničkih znakova ili pak paralize. Strogo mirovanje neophodno je i iz razloga što je vrlo čest povratak kliničkih znakova i nakon poduzete terapije lijekovima. Oporavak u prosjeku traje od 2-3 tjedna pa do 3-4 mjeseca.

Liječenje kortikosteroidima treba nasataviti sve do eventualne operacije.

Što se tiče nemogućnosti obavljanja velike nužde, svakako je preporuka provođenje klizme jer nakon određenog vremena feces vrije u crijevima, ukoliko se ne evakuira i oslobađaju se toksične tvari koje mogu štetiti organizmu.

Niste napomenuli dali ljubimicu možda kateterizirate te i na taj način evakuirate mokraću. Naime, kateter pomalo iritira sluznicu mokraćnog mjehura pa na nekim mjestima može doći do laganog krvarenja.

Također, želim Vam reći da eutanazija još nikako nije izbor jer je operaciju moguće izvesti u Hrvatskoj.

Savjetujem Vam da se  obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55 gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti procijeniti postojeću situaciju te Vas u skladu s njom dalje posavjetovati. Naime, na tom Zavodu je izuzetno kvalitetan tim kolega, na čelu sa cijenjenim doktorom Borisom Pirkićem, koji kvalitetno obavljaju sanaciju vezano za ortopediju. Broj telefona je 01/2390-111.

Nadam se da ćete uspjeti izliječiti Vašeg ljubimca.

OZNAKE: