natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo zamorca starog 5,5 godina, kupljenog kod vas u Rijeci. Primjetila sam da mu fali dlake na predjelu guze ili je pak vrlo kratka. Ne vidim da ima neke krastice. Koža izgleda zdravo i ružičasto a postao je vrlo izbirljiv što se hrane tiče. Mi se nadamo da nije bolestan već da gubi dlaku zbog starosti.  Molim Vas za savjet. S obzirom da je vrlo izbirljiv što se hrane tiče, više ne znamo što mu kupiti. Najviše jede povrće i to mu paše. Možda mu treba dodati neki vitamin? LP, Tanja

O: Po opisu "promjena" koje ste naveli, ne bih rekla da se radi o ikakvoj patologiji kod Vašeg zamorčića. Dlakica se na predjelu oko guze prorijedila radi trenja o podlogu. Ukoliko biste primjetili da je dlakica skroz otpala i da su se javile promjene na koži bilo kakve prirode, obavezno se javite Vašem veterinaru.

Što se tiče prehrane, nije rijetkost da zamorčići s vremenom postanu izarazito izbirljivi. U želji da udovolje svom ljubimcu, vlasnici hranu često mijenjaju pa se zateknu u situaciji da zamorčić više ne želi jesti niti jednu vrstu hrane ili naprosto izabire od ponuđenog samo ono što mu paše, a ostatak hrane prospe prevrtanjem zdjelice.

Smatram da nemate puno razloga za brigu, s obzirom na to da gotova hrana za zamorčiće iznosi samo 10% od njegove ukupne prehrane. Važno je da ljubimac svakodnevno jede dosta kvalitetnog sijena, a svježe voće i povrće isto ograničeno i ne u velikim količinama.

Stoga, ne trebate brinuti da je zamorčić bolestan, to je naprosto njihovo tipično ponašanje.

S obzirom na dob bilo bi dobro dati kroz mjesec dana vitaminske kapi (Diafarm, vitamin syrup).