Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Našao sam psa za kojeg mislim da je šarplaninac ili ukrižan s tornjakom. Na koji način mogu provjeriti da li je to ta rasa psa i šta treba da uradim da bude kako treba zdravo, da napreduje itd.? I kako da znam koliko mu je mjeseci, pošto je malo štene, žensko je.
Unapred hvala, Siniša

O: Ne postoji metoda ili način kako bi razlučili o kojim se križanim pasminama radi odnosno koje će osobine i izgled štene "povući" od svojih roditelja i da li su majčini geni jači te štenad više sliči njoj.

Ponekad prvo leglo kuje, ako se parila s drugom pasminom, uglavnom poprimi izgled i karakteristike mame kuje. Čak i dugogodišnji uzgajivači, kada žele nabaviti novog psa za svoju uzgajivačnicu, biraju mlade pse tek kada navrše šest mjeseci jer se tada ispoljavaju pozitivne ili negativne osobine vezano uz određenu pasminu.

Svoje štene odvedite na pregled kod veterinara, koji će poslije pregleda ustanoviti približnu starost (po izgledu mliječnih zuba, istrošenost, izbijanje stalnih zubiju) i pasminu prema vanjskim vidljivim znakovima (veličina šape, dužina bedrene kosti, dužina glave, položaj ušiju, boja dlake).

Ako je štene približno staro oko dva mjeseca, mora se započeti s čišćenjem od crijevnih parazita, a nakon 5-7 dana potom štene treba dobiti prvu vakcinu, odnsono biti cijepljeno protiv psećih zaraznih bolesti. Slijedi revakcinacija za četiri tjedna te čipiranje (obavezno za svakog mladog psa nakon navršena tri mjeseca) i cijepljenje protiv bjesnoće.

Prema Vašim navodima najvjerojatnije se radi o psu velike pasmine (križanac tornjaka i šarplaninca) te bi bilo poželjno da ga hranite gotovom suhom hranom za štenad velikih pasmina u rastu. Kod odrastanja velikih pasmina mora se paziti na odnos vitamina i minerala u obroku, udio bjelančevina, masti i ugljikohidrata, na postepeni rast i povećanje tjelesne težine (koja mora biti u razmjeru s rastom kostiju u duljinu) i formiranju zglobova da ne bi došlo do prevelikog opterećenja i posljedične šepavosti. Velike pasmine u periodu rasta mogu imati i probleme vezane uz probavu (kašasta stolica), a uzrok je duljina probave (crijeva) i formiranje "dobre flore" unutar istih. Izbalansiranom gotovom hranom za rast velikih pasmina trebali biste Vašu ljubimicu hraniti barem do 12 ili 15 mjeseci starosti.

OZNAKE: