Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tri dana sam ispod stabla pronašla ptića, zebicu. Donijeli smo ga doma, jer još ne može samostalno letjeti (maksimalno 2-3 metra), ali inače izgleda zdravo i živahno. Ne jede samostalno, nego otvara kljun i čeka hranu. Dajemo mu kukuruzno brašno, jaja, krušne mrvice (sve pomiješano) i to jede - i izgleda sretno i zadovoljno. Ponekad mu damo i komadić piletine, jer mislimo da u prirodi valjda ponekad uhvate i kukca. Trebamo li ga zadržati ili pustiti na slobodu kad ojača? Kako ćemo znati da je pravo vrijeme? Može li na slobodi preživjeti ako se navikne na nas? Ako ga trebamo zadržati, kako ćemo ga naučiti da samostalno jede i što mu davati? Svaki savjet je dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem, Ana

O: Zebice su iznimno društvene ptice, ali i poprilično plašljive u društvu ljudi. U prirodi, u svom prirodnom okolišu, žive u velikim kolonijama i do 100 ptica. To su živahni ljubimci koji vole letjeti i već nakon 21 dan po izlijeganju, napuštaju leglo. Do tog vremena, ovisni su o hrani koju im donose roditelji.

Zebice jedu gotovu mješavinu sjemenki, špinat, listove maslačka, naribanu mrkvu i krastavce, jabuke, banane... Također, potrebno bi im bilo osigurati i kalcij (npr. sipina kost), a povremeno im možete ponuditi i ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.

Ako ptičica nije dovoljno stara da može sama uzimati hranu, možete joj davati u kljun malo tvrdo kuhanog jaja ili napraviti kašicu od npr. dopunske hrane za ptice Ovomix gold žuti (Padovan), dodajući joj malo vode.

Za sve daljnje informacije, savjetujem Vam da se obratite na Veterinarski fakultet i to Zavod za peradarstvo, u čijem sklopu se nalazi i Ambulanta za ptice, odnosno, na tel. 01/2390 410.

OZNAKE: