natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas da mi pomognete. Jučer sam pronašla pticu koja je pala na leđa dok sam pila kafu. Donijela sam je kući i stavila joj hranu svojih zebica, naravno ona je u zasebnom kavezu. Ptica je naravno preplašena, a kada sam je pustila da vidim može li letjeti, ona malo poleti i padne. Krilo joj ostane rašireno i postepeno ga uvlači. Možete li mi dati neke informacije kako da joj pomognem? Puno pozdrava!

O: Prema slici koju ste poslali, pretpostavljam da se radi o običnoj crvenperki (Phoenicurus ochruros).
 
Crvenperka je manje ili više pepeljastosiva, na trbuhu bjeličasta,a repna pera su joj izuzevši srednjih, tamnosmeđa ili žućkastocrvena. Ženke i jednogodišnji mužjaci uglavnom su jednolično tamnosivi. Odrasla crvenperka je dugačka 16 cm,a raspon krila iznosi 26 cm.

Crvenperka je jako živa ptica, aktivna, nemirna i nestašna, pa je u pokretu od zore do zalaska sunca.

Vrlo je hitra i spretna pa isto tako skače i leti, saginje se i trza repom pri svakom povodu. Osjetila kod crvenperke su jako dobro razvijena. Vrlo dobro raspoznaje neprijatelja, a zna biti nepovjerljiva i prema istoj vrsti. Redovno nema povjerenja u čovjeka kojem je došla u goste pa se radije drži malo podalje od njega. Nije društvena ptica. Hrani se insektima (muhama i leptirima). Na zemlju rijetko sljeće i kad sleti tada se zadržava veoma kratko. Hranu većinom hvata u letu. Pari se u svibnju. Ženka nosi od 5 do 7 bijelih jaja, a oba roditelja leže na jajima, zajedno hrane mlade i oboje se podjednako brinu za sudbinu podmlatka. Mlade crvenperke većinom prerano napuštaju svoje gnjezdo pa lako postaju pljen grabežljivaca.

Moguće je da je ova ptičica isto tako rano napustila gnijezdo i bila meta neke veće ptice koja ju je napala pa je pritom ozljedila krilo. Ne bih rekla da je krilo slomljeno jer tada ptica nebi bila sposobna niti pomaknuti ga, a kažete da ga ipak skupi nakon nekog vremena. Vjerojatno je samo bolno i natučeno.

Niste napisali je li prihvatila hranu od zebica? U svakom slučaju bilo bi dobro  osigurati joj hranu proteinskog porijekla, npr. Recovery konzerva za mačke, a naravno najbolje bi bilo hraniti njenom prirodnom hranom. Također bi bilo dobro dodavati u vodu za piće vitamine kako bi ubrzali oporavak. Malo pratite stanje, polako je puštajte da proba letjeti. Smatram da bi se trebala oporaviti za 1-2 tjedna ukoliko se ne radi o težim ozljedama. Naravno, znajte da je za samu pticu ovo sve izrazito veliki stres jer pored ozljede, našla se u prostoru kojeg ne poznaje, a naravno da ne zna da joj želite pomoći. Zato savjetujem da je probate staviti u neko prostoriju u kući gdje je mirno i što manji promet ljudi.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima.

OZNAKE: