zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Udomili smo mačka s ulice, prije 6 mjeseci, veterinar je procijenio da je nešto stariji od godinu dana. Kastriran je prije nekih mjesec, mjesec i pol, bez ikakvih komplikacija. Nedugo nakon što je rana od kastracije zarasla, pojavilo se nešto u desnom uglu usne, veterinar nije mnogo pričljiv, shvatila sam samo da je riječ o ulceru. Tada je dao inekciju (nije nam kazao kakvu) i propisao sirup-antibiotik. Nekih 15 dana smo koristili sirup (dok nismo potrošili), ali nakoh prvih 7 dana pojavio se proljev pa smo prestali na dan-dva, tada su se pojavila dva nova zadebljanja na donjoj usni i crvenilo na sluzokoži. Ponovo smo počeli sa sirupom i to se sve smirilo, ali evo sada kada više ne uzima sirup ponovo se pojavilo isto-na prvom mjestu. Molim Vas za savjet, šta da radimo dalje? Koliko dugo je "zdravo" za mačka da uzima antibiotik? Javljam se Vama, jer zaista nemamo pouzdanog veterinara koji ima dovoljno želje i strpljenja da pogleda jednu nerasnu životinju. Dostavljam i fotografije u prilogu. Unaprijed hvala. Jasmina

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

Nažalost, prema fotografijama u privitku ne mogu razlučiti o kakvim se promjenama radi. Promjene koje su vidljive kod Vašeg ljubimca mogu biti uzrokovane s više faktora: alergije, bakterijske infekcije, gljivične infekcije, infekcije kvasnicama, parazitima kože, autoimunih bolesti, greškama u prehrani (nedostatak biotina ili nezasićenih masnih kiselina), hormonalnom neravnotežom ili su ponekad nepoznatih uzroka a mogu se dijagnosticiratii samo kliničkim pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Vaš je veterinar po pregledu ljubimca posumnjao vjerojatno na oboljenje koje se naziva indolentnim ulcerom. Više o samoj pojavi možete pisao je kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. u ranije objavljenom odgovoru Ranica u uglu usta mačka - eozinofilni granulom (indolentni ulcer).

Općenito gledano, terapija antibioticima u prosjeku traje 5 dana, a najčešće još 2 dana poslije povlačenja svih kliničkih znakova bolesti. Liječenje kroničnih infekcija može trajati i duže vrijeme, odnosno ono se prilagođava svakom pojedinom slučaju ponaosob. Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.), tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme. Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana, dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje). Stoga, ako je primjena antibiotika kontrolirana i od strane veterinara pravilno propisana, a sve u skladu s postavljenom dijagnozom, u kombinaciji s prikladnim hranama moguće je ubrzati oporavak te eventualne posljedice, kao i nuspojave svesti na minimum.

Za vrijeme bolesti, liječenja kao i u periodu oporavka nerijetko se savjetuje primjena nekih od tako prilagođenih hrana. Takve hrane su lako probavljive, obogaćene s dostatnom količinom energije, minerala i vitamina te su namijenjene bržem oporavku od bolesnih stanja. To su: Hills a/d, Royal Canin Recovery pašteta ili Convalescence vrećica, Purina Convalescence konzerva te Eukanuba High Calorie konzerva. Također, istu namjenu ima i pasta Calo-pet (Vetoquinol).

U održavanju imunološkog sustava na optimalnoj razini izrazito bitna je i prehrana, koja ne samo da mora zadovoljiti sve potrebe organizma s nutricionističkog stajališta, nego i sve druge elemente važne za normalni metabolizam i održavanje imuniteta organizma ljubimca. Iz gore navedena razloga, savjetujem Vam da mu ponudite neke od hrana iz superpremium programa (npr. Carnilove, Brit Care, Scheshir, Hill`s, Purina Pro Plan, Royal Canine) koji predstavljaju optimalan izvor svih nutrijenata, pa tako i minerala i vitamina. U ponudi ljekarni Pet centra je i Immunoboost pasta koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, probiotske bakterije i vitamine koji predstavljaju potporu mačkama oslabljenog imunološkog sustava.

S obzirom na činjenicu kako se stanje Vašeg ljubimca nije popravilo nakon preporučene terapije, svakako bi bilo uputno ponovno se obratiti u veterinarsku ambulantu te kolegu upozoriti, odnosno, obavijestiti ga o nepromijenjenom stanju, pa čak i pogoršanju simptoma, kako bi inicijalnu terapiju prilagodio ili promijenio. Isto tako, izostanak poboljšanja stanja moguće potakne kolegu na potrebu daljnje dijagnostičke obrade sa ciljem postavljanja točne dijagnoze i prema tome poduzimanja adekvatne terapije. Ukoliko kolega ne raspolaže potrebnom tehničkom opremom u ambulanti za provođenje potrebnih pretraga, možete se sa povjerenjem obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prilažem Vam i broj telefona Klinike kako bi mogli dogovoriti termin pregleda: 01/2390-350.

OZNAKE: