zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Ne znam kome da se obratim pa Vas molim za odgovor. Prije nepune godine dana sam našla napuštenog mačića i usvojila ga te je od tada do danas bilo sve u redu. Moja Noise se oporavila, zdrava je i vesela maca koja je trebala postati mama prije nekoliko dana. Tu je nastao problem - ona se omacila negdje i mislimo da su mačići mrtvi jer od tada je prvih 48 sati stalno plakala, no sad nakon tjedan dana je postala jako zločesta i izbjegava hranu (čak smo joj kupili omiljene Whiskas krekere koje dobiva samo ako je jako dobra), no i njih izbjegava jesti, no ne gubi na težini niti je oslabila, nego je samo postala bezobrazna u smislu da je od drage, uredne mačke postala ona koja nas ugrize s vremena na vrijeme, pregrizla je telefonski kabel i slično, namjerno se sakrije da se mi panično zabrinemo... Napominjem da je bila kod veterinara i on je samo rekao da nije somatski bolesna, tj. da ju ništa ne boli i da misli da je zdrava, no njeno ponašanje je nemoguće pa Vas molim za savjet može li to biti neka postporođajna depresija koja će proći ili slično.

Unaprijed hvala na odgovoru,

Ana Marija

O: Tijekom graviditeta, okota i podizanja mladih majka mačka može iskazivati niz promjena u ponašanju. Iako se neke promjene ponašanja čine problematičnima i zbunjujućima, većina je sasvim prirodna i važna u očuvanju zdravlja i sigurnosti majke mačke i potomaka.

Tijekom prva tri tjedna života mladunaca majka mačka se intenzivno brine za njih pa se uočava značajna teritorijalnost, nervoza ili neuobičajena agresivnost. Ovo je njezino instinktivno ponašanje u zaštiti svoga legla. Mnoge mačke premještaju leglo sa jednog na drugo mjesto i skrivaju ih. Ovo je ponašanje vrlo često u mačaka a kao rezultat majčinog nastojanja držanja mačića od predatora. Ujedno, ovakvo ponašanje najčešće se uočava u prvorotkinja.

No, ovakvo se ponašanje smatra normalnim kada je sa okotom sve u redu, ali kada se dogode komplikacije i ovako značajne promjene u ponašanju, kakve ste opisali u Vaše ljubimice, za svaku je pohvalu što ste posjetili veterinarsku ambulantu kako bi se isključio medicinski uzrok promjene ponašanja.

U mačaka se ne javlja tipična postporođajna depresija, u pravilu se uočava jedino zanemarivanje mačića od strane majke, no ono se javlja jedino ukoliko je mačka pod velikim stresom ili psihički nedovoljno zrela za majčinstvo.

U ispravljanju nepoželjnog ponašanja Vašoj ljubimici možete pristupiti i davanjem preparata na biljnoj bazi u obliku tableta (Kalm Aid ili Dia Calm) ili granula (Bachova cvjetna mješavina). KalmAid tablete sadrže L-triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja utječe na produkciju serotonina, hormona koji u organizmu iskazuje smirujući i opuštajući efekat. Osim ostalih biljaka, u svom sastavu DiaCalm tablete imaju i valerijanu koja ima smirujuće karakteristike i veliku učinkovitost čak i u izazivanju pospanosti. Granule Bachove cvjetne mješavine Strah i Prva pomoć učinkovite su u uklanjanju negativnih emocija poput nervoze, straha i anksioznosti odnosno fizičke nelagode i boli. Ovisno o težini stanja daje se 5 do 10 granula dva do tri puta dnevno u vodu, hranu ili direktno u usnu šupljinu.

Od pomoći može biti i preparat Feliway u obliku raspršivača. Naime, radi se o sintetičkoj kopiji mačjih facijalnih feromona, koje mačke koriste u svrhu obilježavanja teritorija kao sigurnog i dobro čuvanog. Oponašanjem prirodnih mačjih facijalnih feromona, Feliway stvara stanje poznatog i sigurnog u okolini. Kao rezultat, Feliway se može koristiti u pomoći osjećaja ugode i sigurnosti mačaka kada se suočavaju sa izazovima i/ili prevencije ili smanjenja stresa uslijed promjena u okolini a učinkovitost je vidljiva već nakon 2 do 3 dana.

Sve navedene preparate možete pronaći u redovnoj ponudi ljekarni Pet centra.

Osim navedenoga i Vaš odnos prema mački uvelike može pomoći u ispravljanju njenog ponašanja; važno je mačku obasipati ljubavlju i pažnjom te joj posvetiti što više vremena što, bez sumnje, tako i onako već činite. Ustrajte u tome i budite strpljivi i vjerujem da će ubrzo Vaša ljubimica biti ona umiljata i draga maca na koju ste navikli.

OZNAKE: