Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka mješanca između sijamske i domaće mačke, starog blizu 6 mjeseci. Do sada je bio jako razigran i hiperaktivan. Unatrag tri dana samo leži i kunja ili spava i nije za ništa zainteresiran, također jako malo ili skoro ništa ne jede. Do prije 15 dan bio je stalno u kući, a onda smo ga počeli puštati van i bio je jako zadovoljan. Molim Vas da mi ako je moguće odgovorite i date neki savjet jer sam jako zabrinuta za svog ljubimca. Unaprijed zahvalna, s poštovanjem.
Elizabeta

O: Uzrok ponašanja Vašeg ljubimca, na ovakav način, mi je teško utvrditi.

Naime, isto može biti uzrokom njegovog kretanju u vanjskom svijetu, ali i promjenom ponašanja druge etiologije.

U vanjskom svijetu vrebaju različite opasnosti, kao što je promet, teritorijalno ponašanje drugih mačaka, različiti otrovi,... Također, mnogi ljubimci mogu prenijeti različite bolesti te kao takvi predstavljati opasnost za Vašeg ljubimca.

Bezvoljnost, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i ispadanje dlake najčešći su pokazatelji da s ljubimcem nešto nije u redu.

Zbog svega toga, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca veterinaru.

Za početak, isti će biti u mogućnosti promjenu ponašanja odvojiti kao moguću posljedicu ili simptom neke bolesti. Naime, veterinar će uz pomoć različitih pretraga isključiti određenu bolest ili ju dijagnosticirati.

Bolest je moguće i prevenirati (vakcinacije, promjena ishrane prema uputi veterinara, korištenje preparata protiv vanjskih i unutarnjih nametnika). Iz tog razloga, uputno je ljubimca redovito vakcinirati i čistiti od parazita kako bi se osigurali potrebni uvjeti za dobru kvalitetu života ljubimca.

Mnogi zdravstveni problemi ljubimaca se dovode u vezu s promjenama u ponašanju. Stoga je izrazito važno opskrbiti svog veterinara s točnim i detaljnim informacijama o povijesti ponašanja ljubimca, kako bi isti mogao što točnije postaviti dijagnozu.

Podaci o povijesti ponašanja obuhvaćaju:

- podatke o spolu, pasmini, dobi ljubimca,
- vrijeme kada je po prvi put došlo do promjena u ponašanju,
- vrijeme trajanja "novog" oblika ponašanja,
- detaljan opis ponašanja,
- učestalost ponašanja (u satima, danima, tjednima, mjesecima,...),
- trajanje specifičnih epizoda (u sekundama, minutama, satima,...),
- bilo koje promjene u načinu ponašanja, učestalosti ili intenzitetu, odnosno, trajanju specifičnih epizoda ponašanja ljubimca,
- različite korektivne metode poduzete te njihovi učinci,
- aktivnosti koje su umanjile intenzitet ili dovele do prestanka specifičnog ponašanja ljubimca,
- uobičajen dnevni režim ljubimca i vlasnika,
- eventualni podaci o pojavi sličnih simptoma unutar istog legla ili kod roditelja,
- svi drugi podaci.

Više informacija o bolestima mačića možete pronaći i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: