Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pekinezera starog 13 godina. Već 3 mjeseca spava vani, uglavnom na vlažnoj travi, potpuno je aktivan, neprestano laje i želi ići u šetnju i to po cjele dane, a i noću se često budi, laje i ometa. Inače je zdrav, dobro jede. Dobio je od veterinara u Švicarskoj tablete za smirenje Calmivet, a pošto dolazimo na ferije zanima me ima li kod nas nešto slično šta bih mogla kupiti? Veterinar je rekao da je to promjena karaktera izazvana starošću. Unaprijed zahvalna, Milka

O: Calmivet je preparat djelatne tvari acepromazin. Acepromazin je fenotijazin sa sedativnim djelovanjem.

Fenotijazin je moćan sedativ, koji ujedno djeluje i na kemoreceptore centra za ravnotežu te posljedično pomaže u olakšavanju simptoma bolesti putovanja.

Fenotijazine treba upotrebljavati sa oprezom jer se pokazalo kako neumjerena primjena može potencirati epileptične napade u pasa s epilepsijom, ali i onih pasa oslabljenog imuniteta. U nekih pasa može izazvati i kolaps, zatajenja disanja, nizak krvni tlak te tešku bradikardiju (usporen rad srca). Istraživanja su također pokazala kako dugotrajno davanje acepromazina može imati za posljedicu i pojavu agresivnog ponašanja.

Na našem se tržištu nudi Sedalin gel (Vetoquinol) sa djelatnom tvari acepromazinom, koji se izdaje isključivo uz recept veterinara. O Sedalinu sam pisala ovdje.

Dakle, acepromazin se može davati u indiciranim situacijama (strah, uznemairenost, pregled, putovanje i sl.), no iz navedenih razloga ne bih Vam savjetovala dugoročno uzimanje istog.

Kako Vaš pas očito traži pažnje i aktivnosti, pokušajte odvojiti nešto više vremena za njega i zabaviti ga igrama loptom, frizbijem i slično, što će mu potrošiti višak energije te će htjeti noć provesti u spavanja a ne u traženju aktivnosti. Potičite psa da se prihvatljivo ponaša, te ga pohvalite i pomazite za učinjeno.

Pekinezeri su poznati po tome da ne prihvaćaju pravila, no još nije kasno i mogli bi ga naučiti da poštuje bar osnovna pravila. Svakodnevno vježbajte s psom osnovne vježbe poslušnosti (dođi, čekaj, mjesto...). Time ćete učvrstiti Vaš odnos, dati psu do znanja da ste Vi "vođa čopora", a ujedno mu jasno dati do znanja što od njega u pojedinim situacijama očekujete. Kako biste izbjegli nepotrebno ometanje, potrebno je psa povremeno poslati "na mjesto", tj. da legne na svoj jastuk ili ležaj. To mjesto trebao bi napustiti tek kad ga pozovete. U početku neka to bude kraće vrijeme, ali nastojte da pas odlazi tek na Vaš poziv. Uvijek ga za učinjeno nagradite i pohvalite. Odlazak na "mjesto" pas ne treba shvatiti kao kaznu ili odbacivanje, već kao uobičajeno izvršenje neke naredbe koju veže uz ugodu (i bez poslastice to će kasnije biti Vaše milovanje ili riječi kao što su "dobar pas", "bravo"...).

Nadam se da će Vam ovi savjeti pomoći za ugodno i lijepo prevedene praznike.

OZNAKE: