Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog Cavalier King Charles Spaniela starog 8 mjeseci. Nakon povratka s puta, došlo je do promjena u ponašanju mog Cavaliera. Kod kuće je puno mirnji, počeo se zavlačiti između dvije fotelje ili u kupaonicu gdje leži kada se s njim ne igra ili mazi. U šetnjama, kada je bez vodilice, trči kao lud i, za razliku od prije, jedva da se odazve kad ga zovem. Kada mu nešto nije po volji, npr. sjedanje u parku zavezan s vodilicom, ne prestaje cviliti, što prije nikad nije radio. Vjerujem da sve ovo mogu prepisati hormonima i reći da je ušao u pubertet i postao malo bezobrazan. Događa se i to da je počeo odbijati hranu, što je prije bilo nezamislivo. Prodao bi se za bilo što što se može pojesti. Hranim ga 3 puta dnevno  i  prije je to 

bio najljepši dio njegovog dana koji bi jedva dočekao, a sada, nakon prve šetnje, kad mu dam hranu samo je pomiriše i ode. Zdjelica stoji puna skoro do 5 sati popodne. Fali mi ono njegovo radovanje kada čuje da se puni njegova zdjelica. Je li ovo isto nešto što bih mogla prepisati pubertetu ili sam s razlogom zabrinuta zbog ovih promjena?
Unaprijed Vam puno hvala, Iva

O: Ovisno o veličini pasa, spolna zrelost se postiže u dobi od 6-18 mjeseci života, dok se socijalna zrelost postiže u periodu od 12-36 mjeseca života ljubimca.

Prilikom tog perioda, odnosno u periodu razvijanja socijalne zrelosti ljubimca, najčešće se i pojavljuju različiti problemi ponašanja, poput agresija ili strahova. Lutanja, skrivanja, označavanja određenih područja urinom, tučnjave,... su pojave koje su najčešće uvjetovane spolnim hormonima, pogotovo testosteronom. Ovakvi problemi ponašanja mužjaka se najčešće mogu reducirati obavljanjem kastracije.

Prema svemu ovom što ste naveli, moguće je da je i Vaš ljubimac ušao u fazu odrastanja koja se često naziva "adolescencija" ili psihičko i socijalno sazrijevanje. Iz tog razloga, na Vama je da ga ispravno usmjerite i da zajedno s njim uživate u jednoj od fazi odrastanja.

Također, svog ljubimca možete 2 puta dnevno hraniti, odnosno dnevnu količinu hrane podijeliti na dva obroka. Naime, na takav način produžit ćete intervale između hranjenja i učiniti obrok ljubimcu interesantnijim. Obrok držite dostupan ljubimcu 10-15 minuta i nakon tog vremena ga maknite.

O ponašanju kod ljubimaca pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: