Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Unazad nekih 5-6 dana primjetio sam kako se mojem kuniću, starom 2 godine, oko oka počela stvarati nešto slično tvrdoj sluzi i sad mu se to širi. Molim vas, odgovorite mi.
Hrvoje

O: Vaš opis je vrlo kratak i nejasan pa je teško precizirati o čemu se točno radi, stoga u nastavku navodim moguća stanja.

O krmeljima u očima i infekcijama očiju u kunića pisala sam detaljnije ovdje.

Pošto ste naveli da se "to širi", moguće je da se radi o oboljenju kože oko oka.

Gljivična infekcija (dermatofitoze) je stanje kože uzrokovano gljivicama koje mogu inficirati mnoge vrste sisavaca, uključujući kuniće. Gljivice žive na keratinu koji se nalazi u koži, dlaci, noktima. 

Postoji nekoliko različitih vrsta ovih gljivica. Najuobičajenija vrsta koja uzrokuje ovu bolest kod kunića i zamoraca je Trichophyton mentagrophytes, ali  Microsporum canis također može izazvati bolest. Šire se  direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom ili spore gljivica koje se šire sa životinje u njenu okolinu. Mačke,  kunići i zamorci često su izvor zaraze jer mogu biti asimptomatični nositelji, a to znači da mogu nositi na sebi i širiti gljivice bez da pokazuju znakove infekcije.

Gljivice se mogu prenjeti direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom ili kontaktom sa nekim predmetom (češalj, stelja) koji je kontaminiran sporama. Pojavljivanje i infekcija varira. Mlade životinje i one pod stresom (npr. prenapučenost, vlaga, loša prehrana, nehigijena) često predstavljaju velik rizik razvijanja bolesti.

Znakovi bolesti su gubitak dlake (može biti u krug, cirkularan, a i ne mora) "ljuskasta" koža, krastice, može se pojaviti crvenilo i svrbež. Kunići i zamorci zaraženi gljivičnom infekcijom imaju suhe i ljuskaste dijelove kože, na kojima nedostaje dlaka. Kod kunića obično prvo nastaju na glavi (oko nosa, oka, ušiju i usta), nogama i stopalima (oko noktiju). Zahvaćena područja se mogu proširiti na druge dijelove tijela.

S obzirom da se gljivična oboljenja prenose i na ljude, a rizična skupina su djeca, svakako posjetite veterinara koji će pregledom ustanoviti dijagnozu i propisati potrebnu terapiju.