martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam tigricu koja ima oko 9 god., možda i više. Inače, stalno je van kaveza, jede s nama skoro sve i uvijek je na nama. Zadnjih mjesec dana je promijenila skroz ponašanje, agresivno ide na svu hranu, radi stvari koje dosad nije radila, drob kao da joj se na lijevo pomakao (čudno zvuči, ali je tako) i zadnja tri dana joj se kraj kljuna pojavila izraslina kao mala koščica i kad je diramo za to ne boli je. Možete li otprilike reći šta mozemo učiniti i ako je riječ o šugi kako izliječiti, jer daleko nam je Zagreb za doći, a kod nas nema veterinara koji se razumije u tigrice? Hvala. Ana

O: Vrlo je teško točno odrediti o čemu se radi bez pregleda tigrice. S obzirom na godine, promjene na području trbuha i kljuna uz promjene ponašanja, može se raditi o promjenama na jetri i mozgu.

Promjenu ili izraslinu na kljunu pokušajte tretirati s uljem gospine trave, barem dva puta tjedno kako biste što manje uznemirili papigicu. Vezano uz sumnju na jetru, treba osigurati što kvalitetniju hranu (originalna pakovanja smjese zrnja za papigice), voće ako može iz poznatih izvora (domaće) ili dobro oprati i osušiti ako je kupovno. Budući da sumnjamo na oboljenje jetre, pomoć regeneraciji navedenog organa dodavanjem tekućeg silimarina (bez alkohola) u vodu za piće par kapi dva puta tjedno.

Savjetujem Vam i da se obavezno konzultirate sa specijaliziranom ambulantom za bolesti ptica na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

 

OZNAKE: