Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sibirskog haskija starog 19 mjeseci. Pojavilo mu crvenilo beonjače, crvene tačkice na šarenici oka, a na zjenici bjelkasti odsjaj. Pas ima plave oči i veterinar nam je kazao da su one posebno osjetljive na očne bolesti. Veterinar sumnja na povišen očni pritisak. Prije 5 dana u oba oka mu je upuhnuo crvenkasti prah i crvenilo se povuklo, a danas mu je prepisao Timalen kapi za oči, te za 7 dana zakazao kontrolu. Nije mu mjerio očni pritisak. Da li će biti potrebno kapi ukapavati tokom cijelog života i koje pretrage se još mogu napraviti kako bi se ustanovilo tačno šta je sa očima. Da li se treba zabrinuti? Prije 3 mj. iste simptome pas je imao na drugom oku, ali tada veterinar nije sumnjao na teže očno oboljenje.

Crvenilo se povuklo, ali je u zjenici ostao staklast odsjaj. Unaprijed hvala. Pozdrav,
Marijana

O: Oko je vrlo složen i nadasve osjetljiv organ, te je bez specijalističkog (oftalmološkog) pregleda teško i, od strane struke, nestručno procijeniti odnosno odrediti konačnu dijagnozu, pa tako i terapiju.

Pregled oka započinjemo vanjskim pregledom koji obuhvaća pregled građe očiju i struktura koje okružuju oko, te postojanje eventualnog iscjedka ili otekline itd. Zatim pregledavamo očnu jabučicu, odnosno rožnicu, leću, prednju i zadnju očnu sobicu i pozadinu oka. Osim navedenog, ponekad je potrebno učiniti i posebne pretrage, kao što su mjerenje očnog tlaka, probu na količinu suza na površini oka, bojanje rožnice (utvrđivanje eventualnih oštećenja rožnice), te bris za mikrobiološku pretragu.

Pregled očne pozadine uključuje pregled vidnog živca, krvnih žila mrežnice, dijelove mrežnice itd., a obavezan je dio pregleda kod pasa sa makularnom degeneracijom, dijabetičkom renopatijom itd. Ponekad je kod pregleda potrebno proširiti zjenice, za što koristimo posebne kapi. Pregled očne pozadine izvodimo oftalmoskopom i biomikroskopom. Direktnom oftalmoskopijom nije moguće vidjeti krajnje periferne dijelove mrežnice, pa pristupamo indirektnoj oftalmoskopiji.

Navedene pretrage možete napraviti na Veterinarskom fakultetu, na Klinici za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju.

Crvenilo oka može biti znak oboljenja koje zahtijeva liječenje samo kapima ili mastima za oči pa do hitnog kirurškog zahvata. Ono može biti signal mnogih upalnih stanja i infektivnih bolesti, a dijagnostički i prognostički je bitno da li su zacrvenjene sluznice ili bjeloočnica ili se radi o krvarenju, ima li iscjetka iz oka, da li je zahvaćeno jedno oko ili oba i sl.

Općenito, najčešći problemi očiju u kućnih ljubimaca su konjunktivitis, keratitis, skleritis, uveitis, krvarenje u prednjoj očnoj komorici i drugo. Detaljnije je o tome pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., a njezin tekst možete pročitati ovdje.

Glaukom je stanje kod kojeg dolazi do porasta očnog tlaka (intraokularni tlak - stvara se u oku zbog protoka očne vodice). Kad je očni tlak povišen tijekom dužeg vremenskog razdoblja, dolazi do oštećenja vrlo osjetljivih i važnih struktura oka i pojave glavnih simptoma glaukoma, a to su oštećenje vidnog živca i oštećenje vidnog polja u smislu njegovog sužavanja. Važno je istaknuti kako nekontrolirani glaukom vremenom može dovesti do sljepoće. Glaukom se razvija onda kad je stvaranje očne vodice pojačano ili je njeno otjecanje otežano. Uslijed toga dolazi do porasta očnog tlaka, do pritiska na živčana vlakna i krvne žile optičkog živca te njihovog oštećenja i uništenja. Postupno se prekida prijenos vizualne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju sljepoća. Glaukom je bolest koja se ne može izliječiti, ali se zato, zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti i odgovarajućem liječenju, može prevenirati trajni gubitak vida i kontrolirati tijek bolesti. Čimbenici rizika za pojavu glaukoma su: starija životna dob, šećerna bolest, dugotrajna terapija steroidima, preboljela ozljeda oka. I neke očne bolesti kao što je uveitis, mogu biti komplicirane glaukomom.

Kako na hrvatskom tržištu nema registiranog lijeka za liječenje lokalnih upala očiju u kućnih ljubimaca, upotrebljavaju se oni iz humane medicine. No, bitno je naglasiti kako je zaista široka paleta takvih lijekova te svaki za svoju indikaciju.

Timalen (timololum) je preparat koji se koristi u humanoj medicini, a primijenjen lokalno koristi se u liječenju povišenog očnog tlaka. Timalen kapi za oči se primjenjuju kod: očne hipertenzije, kroničnog glaukoma, povišenog intraokularnog tlaka s zatvorenim očnim kutom i spontano ili jatrogeno izazvanog zatvaranja očnog kuta na drugom oku te kod povišenog intraokularnog tlaka zbog uveitisa (upala srednje ovojnice oka). Kao i kod ostalih lijekova za regulaciju očnog tlaka kada se postignu željene vrijednosti, doza se smanjuje na odgovarajuću dozu održavanja 1 puta dnevno. U glavnom je potrebno nekoliko tjedana primjene Timalena za stabiliziranje vrijednosti očnog tlaka te se preporuča kontrola nakon četiri tjedna primjene.

S obzirom da je Vaš veterinar klinički pregledao psa i ima najbolji uvid u nastale promjene na oku, vjerujem da je započeta terapija adekvatna te Vam savjetujem da i dalje slijedite upute veterinara odnosno da se sa njim savjetujete oko nastavka terapije. 

OZNAKE: