Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj degu na jednom oku ima veliku, svjetlo plavu točku. Što je to? Ante

O: Bolesti oka se mogu podjeliti na refrakcione greške oka, upalne bolesti, degenerativne bolesti, tumore oka, sistemske bolesti, mehaničke ozljede oka.

Dijabetična retinopatija je oboljenje mrežnice (retine) oka, odnosno njenih krvnih sudova. Bolest nastaje kod šećerne bolesti - dijabetesa. Uslijed stalno povećane koncentracije glukoze u krvi, dolazi do oštećenja malih krvnih sudova u za funkciju veoma važnom dijelu mrežnice makula.

Kao posljedica nastaju krvavljenja u mrežnici, otoci (edemi) te otežano snabdijevanje krvlju i kisikom.

Katarakta ili siva mrena je zamućenje očne leće. Najčešće nastaje kao posljedica starenja, no također može nastati kao posljedica šećerne bolesti  i  traume. Traumatske katarakte nastanu kao posljedica rupture lećne kapsule i razviju se u roku 48 sati. Staračke katarakte nastaju kao posljedica promjena u cirkulacijskom sustavu. Dolazi do agregacije proteina leće, što ima za posljedicu smanjenje prozirnosti leće. Katarakta uzrokuje oslabljen vid i vid kao kroz maglu.

Katarakta i dijabetes su učestala oboljenja kod degua.

U ishrani se preporuča gotova hrana namijenjena ovoj vrsti, a kao dodatni izvor C vitamina može se dati mrkvica i svježi peršin u manjim količinama. Svježe ili suho voće treba izbjegavati jer degu ne može metabolizirati šećer koji se nalazi u toj hrani.