Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Mom hrčku su se prije 3 dana pojavile maglovito bijele točke na očima, kao da ima bijele zjenice. Čini se da ih preko dana nema, a pred večer se opet pojave. Star je 3 mjeseca, ne znam dal je mužjak ili ženka. Rekli su mi da je kineski, a po slikama sa interneta čini se da je ruski - bijele boje sa sivom crtom po kralježnici i kratkim repićem. Imam i takvog sivog, ali njemu su oči u redu. Hranim ih sa 'Hamster Crispy' kompletna hrana, 'Rollinis' od jabuke i 'Daily diner drops' od mrkve (sve iz Pet centra) i svježom mrkvom, jabukom, zeljem, keljom.
Unaprijed hvala,
Kristina

O: Promjene na očima obično ukazuju na određene procese na ovojnicama oka ili u unutrašnjosti očne jabučice.

Očna jabučica je obavijena s tri ovojnice - rožnicom, šarenicom te mrežnicom. U unutrašnjosti je oko ispunjeno staklastim tijelom - hladetinastom tvari koja prenosi svjetlosne impulse na pozadinu oka na područje očnog živca. Očni živac prenosi impulse u mozak i na taj način se stvara slika koju životinje vide. S prednje strane oka rožnica prelazi u konjuktive koje prekrivaju kapci. Upala konjuktiva - konjuktivitis je najčešća bolest na očima kod životinja jer je pod direktnim utjecajem vanjskih čimbenika i bakterija. Ispod rožnice je šarenica ili bjeloočnica, u čijoj sredini je zjenica, a to je zapravo prazan prostor iza kojeg se nalazi leća.

Kod hrčaka postoji mogućnost ozljede rožnice koja na tim mjestima postaje zamućena, a postoji mogućnost prodora infekta u dublje dijelove oka. Osim toga, postoji mogućnost povišenog tlaka u očnoj jabučici te nastanak glaukoma te posljedično sljepoće.

Stoga Vam preporučam da Vašeg hrčka pregleda veterinar specijaliziran za male životinje, kako bi mogao odrediti odgovarajuću terapiju.

Što se tiče hrčka, najvjerojatnije se radi o ruskom hrčku kojeg se dugo smatralo i zvalo kineskim. O razlikovanju hrčaka pisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.