Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 4 barbusa, najvećem od njih na tijelu se pojavila crvena pjega, a crne pruge su postale sivkaste. Što da radim? Hvala,
Ana.

O: Opisane promjene vjerojatno su posljedica bakterijske infekcije. Većina bakterija koja uzrokuje bolesti akvarijskih ribica pripada skupini oportunističkih, fakultativno patogenih bakterija. To znači da se one mogu nalaziti na samoj ribi ili u vodi, ali će izazvati oboljenje samo pod određenim uvjetima. Kao najvažnije ističem stres, koji dovodi do pada imuniteta kod ribica.

Uzrok stresa može biti transport, uvođenje agresivnijih jedinki u akvarij, promjena kvalitete vode, veće oscilacije temperature vode, manjak kisika u vodi i dr.

Bakterijska infekcija se manifestira promjenama na površini tijela, pojedinim organima ili kao opće oboljenje (septikemija).

Na površini tijela ribe i na perajama bolest se u početku manifestira promjenom boje u obliku crvenih točkica ili pojavom mrlja po tijelu, sljepljenošću peraja, te oštećenim rubovima peraja.

Kao terapiju preporučujem Vam sljedeće pripravke: Baktopur (Sera), Furanol (JBL) ili General tonic (Tetra). Možete ih kupiti u trgovinama Pet centra, a dodatne informacije o eventualnom poboljšanju uvjeta u akvariju pružiti će vam naši iskusni akvaristi.