dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam nimfu oko 3 godine (mužjak). Primjetila da tijekom dana često trlja svoju stražnjicu o prečku na kojoj obično stoji. Zanima me je li to uobičajeno ili možda postoji kakav problem? Hvala, Anamaria

O: Spolovi se kod nimfi se teško razlikuju i jedan od lakših načina da se odredi spol je po ponašanju. Mužjaci pjevuše, udaraju kljunom o kavez, šire krila. Mužjak bi trebao imati čitav repertoar različitog glasanja, uglavnom dvije vrste melodija. Dok pjevaju najčešće hodaju amo-tamo po prečki, pritom lagano odignu krila od tijela, prilože perje uz tijelo, a dignu kokoticu i pritom lupnu kljunom u prečku ili rešetke ili bilo što gdje se nadaju da bi se moglo čuti. Kreću se po dnu kaveza, a često trljaju stražnjicu o kavez. Ovo ponašanje je uvjetovano hormonima. Često ovo rade i vlasnicima (najčešće onom članu obitelji kojem su najprivrženiji), a ne pripadniku suprotnog spola iste vrste.

Drugi razlog trljanja o prečku je možda prisutnost parazita na koži, što bi se očitovalo i učestalim tresenjem i

trljanjem kljunom. O tekutima je pisala kolegica Martina Kuzmanić, dr. vet. med, u svom ranijem odgovoru Crne točkice na tigricama - novo perje ili paraziti (tekuti)?

Također, provjerite ima li na kloaki sasušenog izmeta ptici može smetati.

Ako ptičica pokaže odstupanja u ponašanju, kao što je smanjen apetit i mirovanje, svakako posjetite ambulantu.

OZNAKE: