Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pas labrador, star 7 god, dobio je neku bolest živaca. Pije Decortin, ali od njega se stalno vrti i udara po glavi i ne može spavati. Zanima me postoje li neke druge tablete s istom funkcijom, ali bez tih nuspojava?
Hvala, Matija

O: Decortin tablete sadrže prednizon koji pripada skupini tvari pod imenom kortikosteroidi za sustavnu primjenu - glukokortikoidi. Kortikosteroidi su velika grupa različitih kemijskih supstanci (steroidni hormoni) koje stvaraju i luče stanice kore nadbubrežne žlijezde. Iste ili slične supstance dobivaju se i sintetičkim putem. Kortikosteroidi imaju brojne fiziološke, ali i farmakološke funkcije. Djeluju protuupalno. Osim toga pomažu u smanjivanju alergijskih reakcija na određene kemoterapeutike i suzbijanju mučnine te poboljšanju apetita.

Doza i dužina davanja kortikosteroida ovisi o indikaciji, odnosno o vrsti patološkog stanja zbog kojeg je lijek propisan. Važno je znati da se uzimanje kortikosteroida ne smije naglo prekidati. Umjesto toga dozu treba postepeno smanjivati.

Razlog tome je taj što za vrijeme uzimanja kortikosteroidnih lijekova (naručito ako se uzimaju oko tri tjedna ili duže), organizam smanjuje proizvodnju vlastitih kortikosteroida. Ako se naglo prestane uzimati ove lijekove, organizam ostaje bez vlastitih kortikosteroida zbog čega može doći do pogoršavanja stanja i simptoma poput  slabosti, umora, osjećaja mučnine, povraćanja, proljeva, abdominalne boli, niske razine šećera u krvi i sniženja krvnog tlaka. Ovakvo stanje može biti vrlo teško pa čak i opasno po život. Potrebno je nekoliko tjedana da organizam opet počne sam proizvoditi vlastite kortikosteroide. Ako se doza lijeka postepeno smanjuje, tijelo će imati vremena da uspostavi normalnu proizvodnju kortikosteroida i navedeni simptomi se neće javiti.

Unatoč svom korisnom djelovanju, kortikosteroidi mogu imati brojne nuspojave, a njihova težina ovisi o vrsti lijeka, visini doze i dužini primjene. Smatra se da  najteže nuspojave imaju oralni kortikosteroidi, koji se koji se koriste u višim dozama i kroz duže vrijeme.

Zbog postojećih simptoma savjetujem Vam da sa Vašim veterinarom koji posjeduje povijest bolesti Vašeg ljubimca probate odrediti drugu terapiju koja bi odgovarala Vašem ljubimcu.

OZNAKE: