martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam već papigicu tigricu 4 mj. Oduvijek je bila dobra i mirna. Nikada se nije dala maziti i ne dopušta da je se dira. Imam pitanje u vezi toga. Ja se oduvijek brinem za tigricu i ja sam njena vlasnica. Nije me bilo 10 dana, ali papigica je bila s mojom obitelji tih 10 dana, tako da nije promijenila životni prostor i ljude. Kad me nije bilo, nije izlazila van iz kaveza. Kad sam se vratila, pustila sam je da leti i ona me počela gristi i histerično letjeti po sobi, skroz se promijenila. Zanima me je li to zato što je ljuta na mene što nisam bila s njom, zato što dulje vrijeme nije letjela ili zato što je narasla? Možete li mi reći kako da papigu naučim da ne grize? Koliko često moram puštati papigicu da leti? Ja je puštam svaki dan, nekad po 3 sata nekad po 15 minuta, svaki put drugačije. Još samo jedno pitanje, imaju li papigice osjećaj za vrijeme? Unaprijed hvala! Tea


O: Kao i svi kućni ljubimci, i ptice vole rutinu, odnosno ovisne su su o redosljedu ili svakodnevnoj rutini, a pri tome mislimo da se dnevne aktivnosti (hranjenje, čišćenje, puštanje iz krletke, igranje, vježbanje...) odvijaju u isto ili približno isto vrijeme.

Zbog Vašeg odsustva iz kuće su nenamjerno ostali članovi obitelji vjerojatno promijenili raspored aktivnosti, puštanje iz krletke, te je tigrica bila "ljuta" i iskazala svoju ljutnju. Na Vama je sada da je polako vratite u njenu staru rutinu, uz dosta strpljenja.

ezano uz osjećaj vremena kod ptica, smatra se da je to upravo navedeni "osjećaj rutine" tijekom svakog dana, kao što je buđenje vlasnika u slično vrijeme, dolazak s posla ili iz škole i slično također uvijek u slično vrijeme, te nas naši ljubimci nestrpljivo očekuju da bi podijelili vrijeme, igru i veselje s nama.

OZNAKE: