Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Vlasnica sam odrasle kujice pasmine rhodesian ridgeback. Zanima me kako što točnije odrediti početak tjeranja? Da li je u početku tjeranja normalno da kuja ne podnosi mužjake u svojoj blizini? Da li je psu pasmine RR potrebna kabanica za zaštitu od jače kiše ili kaputić u hladnijem razdoblju godine (npr. pri temperaturi nižoj od 10 stupnjeva). Da li je psu koji živi u kući potrebna kakva dodatna zaštita kad izlazi van? Marija

O: Svaki vlasnik, posebno odrasle kuje, treba voditi evidenciju kada se zadnji put tjerala kuja i  pripremiti se za sljedeće tjeranje (u razmaku od 5 do 7 mjeseci).

Kuje u tom "osjetljivom" periodu mijenjaju svoje uobičajeno ponašanje: postaju maznije, ne žele jesti hranu koju su do jučer obožavale, ne žele piti iz svoje stare zdjelice, ne žele spavati na svom krevetu ili dekici, ne podnose druge pse, posebno mužjake.

Stidnica polako natiče, javlja se oskudan iscjedak koji vremenom postaje obilniji, kuje još više ne podnose, odnosno ne dozvoljavaju mužjacima da im se približe. U određenom periodu ( 9.-18. dan od početka tjeranja) mužjacima dozvoljavaju da im se približe, a to se najčešće odvija kada je kujica spremna za parenje (ovulacija).

Kabanice preporučamo svim psima koji žive sa svojim vlasnicima u stanu. Pas će se manje smočiti prilikom šetnje, a vlasniku će biti lakše osušiti šapice, nego oprati i osušiti cijelog psa, što često predstavlja poseban problem kod većih pasmina i pasmina s dužom dlakom.

Pošto ulazimo u hladniji dio godine, počelo je i grijanje stanova (sobna temperatura oko 22-25 C), te izlazak psa u šetnju na vanjsku temperaturu (-10 C), te razlika od 30-tak stupnjeva koju pas mora prebroditi u par minuta, dok izađe van stana, predstavlja temperaturni šok za organizam psa i čini ga podložnim raznim infekcijama gornjih dišnih puteva (zarazni kašalj). Zbog toga preporučamo kaputiće za pse koji su prilagođeni određenoj veličini i pasmini psa (deblji, tanji, s nogavicama....).

OZNAKE: