zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imamo nimfu koja ima skoro dvije godine. Uvijek je dobro raspoložena i pjeva, čak malo i priča. Već desetak dana se čudno ponaša – nervozna je i ne pjeva i ne priča. Jede puno više nego prije i ne može se umiriti na jednom mjestu, što je prije za nju bilo normalno. Kad je van krletke, a mi jedemo, čak se ponaša napadacki. Anđela

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju, no naši su odgovori samo informativne prirode.

Ptice su inače vrlo osjetljiva bića i moraju živjeti u okolini koja je za njih sigurna (prikladna temeperatura, hrana, voda, veličina krletke...) i koja je najsličnija uvjetima u prirodi odakle određena vrsta i potječe.

Bolesne nimfe općenito su potištene, sa smanjenim ili potpunim izostankom apetita, odbijaju piti vodu, pogled je zamućen, perje našušureno i često stolica promijeni boju i konzistenciju. Neaktivne su  i nezainteresirane za okolinu, niskog  stava na prečki ili na dnu krletke pa to izgleda kao da ptica "čuči" zatvorenih očiju dulje vremena tijekom dana. Promjenu ponašanja koju opisujete Vaše nimfe moguće je pripisati reproduktivnom ponašanju. Naime, nimfe postaju spolno zrele nakon navršene godine starosti, a najčešće u dobi oko druge godine počinju nesenje jaja. Razmožavaju se tijekom cijele godine uz uvjet da temperatura u prostoriji za uzgoj uvijek iznosi više od 15°C.

Ženka nimfe obično polaže između četiri i šest jaja, ponekad i više, i to tako da jaja leže svaki drugi dan, a mladunčad se izleže nakon 19 do 21 dana. Naravno, ako su jaja oplođena.

Prije prvog polijeganja jaja nimfe su obično uznemirene, prestaju pričati/pjevati, a neke se čak umire dana do dva prije polijeganja prvog jaja. Pojačani apetit se može pripisati pojačanim potrebama na hranjivim tvarima za lijeganje jaja a izvor dodatne energije može tražiti i iz Vaše prehrane pa to njezino ponašanje može ponekad i agresivno djelovati prema Vama. Ukoliko su ta ponašanja uznemirujuća za Vas, pokušajte za vrijeme objedovanja nimfu držati u krletci.

No, pojačani apetit i promjena ponašanja kod nimfi moguća je i uslijed drugih uzroka: preniska temperatura okoline, invazija crijevnim parazitima, dijabetes.

Problem predstavlja činjenica da papige u većini slučajeva pokazuju simptome bolesti kada je bolest već uznapredovala, te što su klinički mnoga stanja vrlo slična dok im se terapija uvelike razlikuje. Pregledom specijaliste moći će se točno utvrditi o kakvom se problemu radi a na temelju općeg kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih metoda preporučiti odgovarajuću terapiju. Stoga Vam Savjetujem da je odvedete na pregled na Veterinarski fakultet u Zagrebu, u Ambulantu za ptice, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca, te bi Vašoj nimfi možda i najbolje mogli pomoći. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel. 01/2390-410.

 

OZNAKE: