silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moj hrčkić ima nešto poput prištića kraj oka, tj. kao da je zadebljanje na početku gornjeg kapka - kod suznih žlijezda. Izvana izgleda malo, a od ispod, tj. iznutra je još veće i malo crvenkasto. Ne znam je li to možda ječmenac? Bili smo kod veterinara i rekao je da mu mažem 3x dnevno (malu količinu) Chloramphenicol masti. No, još nema napretka. Na opip je taj kao prištić tvrtkast. I prije tretmana mu je nekada malo znalo suziti oko. Možete li mi reći što je to i kao izliječiti ili to nije ništa opasno? Prilažem i sliku iako se ne vidi baš dobro pošto je hrčkić nemiran. Inače jede i ponaša se normalno.

Unaprijed hvala! Sandra

O: Svakako je dobro što ste hrčkića odveli na pregled kod veterinara jer bih Vam i ja to savjetovala.

Prilikom pregleda se može puno doznati o bolesti ili ozljedi i nakon toga vam veterinar može odrediti terapiju, kao što je i kod Vas slučaj.

Kod životinja, kao i ljudi, oko se sastoji od više ovojnica koje štite kapci. Kapci (vjeđe) su pokretni nabori kože i drugih tkiva i  kod životinja nalazimo gornji, donji i treći očni kapak, koji je kod ljudi zakržljao. Kapci su građeni od kože, potkožnog tkiva, vezivnog tkiva u kojem su mnogobrojne žlijezde, mišićnog tkiva, a iznutra su obložene sluznicom - konjuktivom.

Upala kapaka je najčešće izazvana vanjskim utjecajima,a vrlo često bakterijama iz stelje, a moguće su i ozljede oštrim dijelovima sijena ili slame prilikom kretanja.

Pošto ste spomenuli ječmenac, to može biti i kod Vašeg hrčka jer se radi o gnojnoj upali žlijezda koje se nalaze na rubu kapka. Češće se javljaju na donjoj vjeđi, a uzrokovani su infekcijom uvjetnim bakterijama (streptokoki, stafilokoki). Manifestira se pojavom čvorića crvenkaste, zatim žute boje , a nakon nekoliko dana probije gnoj kroz očnu spojnicu ili kožu. Liječi se antibiotskim mastima za oči te toplim oblozima.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.