franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam crnog patuljastog kunića starog četiri godine. Prije nekoliko mjeseci sam primjetila da mu se na desnom boku na koži pojavila nekakva točka, koja izgleda kao madež tamno ljubičaste do crne boje. Inače, on se normalno ponaša, normalno jede i pije. Molim vas, odgovorite što mu je i kako ga liječiti.

 Unaprijed hvala, Matea


O: Ponekad uzrok kožnih kvržica i zadebljanja u kunića mogu biti bradavice koje uzrokuju papilomavirusi. Dolaze češće kod divljih kunića, ali se mogu pojaviti i kod domaćih. Najčešće prolaze same od sebe, ali mogu rijetko i maligno alterirati. Kožni zloćudni tumori su rijetki kod kunića i obično se radi o metastazama drugih tumora.

Osim toga, crna točka koju spominjete može biti i krasta na sitnoj ranici. Ostale promjene na koži vezuju se uz gljivične infekcije kod kojih na ograničenom području otpada dlaka, a koža se ljušti.

Takve promjene najprije se pojavljuju na području glave i vrata. O tome možete više pročitati  u tekstu Gljivična infekcija kunića kolegice Ivane Mlinar-Gruje, dr. vet. med.

Također, apscesi koji nisu rijetki kod kunića mogu asocirati na kožne promjene. O tome možete više pročitati u tekstu Apsces kod kunića kolegice mr. sc. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr. vet. med.

U svakom slučaju, za potpunu detekciju kožnih promjena, Vašeg kunića treba pregledati veterinar.