Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam papigu - tigricu i učila sam promjene u izmetu. Bljedunjavo bijele boje je, pa me zanima čemu je to uzrok i da li da ga odvedem veterineru.
Puno zahvaljujem,
Gorana

O: Iscrpna anamneza (podaci koje veterinar uzima od vlasnika, a odnose se na dob, spol, prehrambene navike, uvjete držanja, simptome bolesti koje je primijetio) od velike je pomoći prilikom donošenja zaključka na koji način pomoći bolesnoj životinji.

Budući ste mi naveli isključivo promjenu boje izmeta, pokušati ću Vas uputiti na neke od mogućih problema.

Zdrava ptica je vesela, živahna, lijepog i urednog perja, normalno uzima hranu i pije vodu.

Bolesna ptica je potištena, našušurenog perja, slabije (ili više) pije i jede, ima promjene na koži, perju ili pokljunici, a često se javlja promjena u izgledu i količini izmeta.

Izmet zdrave ptice može varirati u boji i konzistenciji s obzirom na količinu i vrstu hrane kojom se hrani. Zrnata hrana obojit će ga u tamno zeleno do crno.

Uz konzistentni (tvrđi) dio izmeta javlja se i tekući dio, a on potječe od urina. Količina urina povećava se kod ishrane bogatije voćem i povrćem.

Urati su kremasta izlučevina iz bubrega i najčešće su otopljeni u urinu ili pak dolaze kao ''omot'' oko izmeta.

Abnormalni izgled izmeta podrazumijeva promjenu u boji, konzistenciji (proljev) i količini (uglavnom smanjena).

Upala bubrega (nephritis) je česta pojava kod ptica. Uglavnom se javlja zbog nepravilne ishrane (previše bjelančevina u hrani), starosti, kamenaca, pogrešne terapije (predoziranje sulfonamidima). Bolest je karakterizirana neveselošću, apatijom, gubitkom apetita, bjelkastim izmetom i edemima. Liječi se antibioticima, promjenom ishrane (smanjiti udio bjelančevina i masti) i dodavanjem vitamina.

Giht (taloženje soli mokraćne kiseline ili uricosis) se javlja kao komplikacija upale bubrega. Zbog povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi, soli mokraćne kiseline se talože u zglobovima i trbušnoj šupljini. Bolest može biti nasljedna ili se javlja zbog grešaka u ishrani (previše bjelančevina).

Kod trbušnog (visceralnog) oblika bolesti glavni je simptom pojačana žeđ, dok se kod zglobnog oblika javljaju edemi (oticanje) zglobova, bolovi, šepanje i na kraju nepokretnost.

Bolest se liječi promjenom ishrane - smanjiti udio bjelančevina, a pojačati udio zelene hrane. Ponekad se preporučuju vitamini B-kompleksa i nesteroidni antireumatici.

S obzirom da Vaša tigrica ima promijenjenu boju izmeta, što ukazuje da je najvjerojatnije bolest u pitanju, savjetovala bih Vam da je odvedete na pregled u Ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu, kako bi se postavila točna dijagnoza i temeljem nje adekvatna terapija.

OZNAKE: