tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam crnog patuljastog kunića starog 5 mjeseci. Zadnjih 15 dana mu dlaka počinje sijediti po leđima i stomaku, i nitko mi ne zna objasniti zašto. Molim Vas, ako vi znate nešto više o tome da mi napišete je li to možda ima veze s prehranom ili nečim drugim. Hranim ga samo sa hranom za kuniće i zelenom salatom. Nije na otvorenom, nego u stanu.

Unaprijed hvala, Marijana


O: Za tipičan izgled pojedine pasmine patuljastog kunića odgovoran je nasljedni čimbenik koji svaka jedinka patuljastog kunića nosi u sebi. Jedina pasmina ovnolikih kunića koji se uzgajaju i ostaju mali potomci su velikih ovnolikih kunića. To je što se tiče veličine kunića.

U genetici su sve boje kunića definirane genotipom u kojem sudjeluje serija gena koja svojom kombinacijom šalje naredbu melanocitima. Melanociti su stanice u tijelu koje proizvode pigment. 

Jedna od varijanti boja patuljastog kunića je bijeločekinjasti (crnočekinjasti) kunić koji ima osnovnu boju crnu, plavu ili smeđu. Proteže se cijelim tijelom, a krzno je prošarano čekinjama bijelih vrhova. Trbuh, unutarnje strane šapa, unutarnja strana repa, kolutovi oko očiju,  spoj između brade i obraza, nosnice i uši najčešće su bijeli.

Pojava bijele dlake kod nekih kunića događa se zimi jer se tada mogu u prirodi bolje sakriti od predatora dok su vani na snijegu. Također, u drugim godišnjim dobima bijela boja bi ga odavala u šumi i na travi.

Kod promjene dlake prilikom linjanja, kada raste mlada dlaka, također se mogu javiti bijele dlake.

Kod nekih kunića tijekom ljeta dlaka može posvijetliti zbog toga što tamna dlaka apsorbira toplinu, a svijetla ne, tako da posvijetli kako bi hladila životinju.

Sijedenje dlake može nastati još i kao posljedica drugih poremećaja, kao što su neodgovarajuća prehrana, nepravilna ili neodgovarajuća njega dlake, hormonalni poremećaji.

Za zdravu kožu i dlaku važne su aminokiseline, tirozin, triptofan i cistin. Također su potrebni minerali i vitamini od kojih je najzaslužniji biotin, vitamin A, riboflavin, B12, folna kiselina... Općenito, neadekvatna i vrlo siromašna prehrana koja ne sadrži dovoljne količine bjelančevina životinjskog podrijetla i žitarica mogu dovesti do gubitka pigmenta i lošeg stanja kože i dlake. Zdravstveni problemi vezani uz funkciju gušterače, jetre i tankih crijeva mogu također dovesti do problema s kožnom pigmentacijom zbog smanjene ili nikakve apsorpcije potrebnih tvari.

Savjetujem Vam da hranite kunića kvalitetnom hranom za kuniće (npr. Witte molen) i dodajte mu u vodu multivitaminske pripravke (npr. Beaphar multivitamini, JBL Rodvitol..) da budete sigurni da su mu zadovoljene sve nutritivne potrebe.